20:16 09.07.2018

ФФУ обурена цькуванням хорватського футболіста Віди: "Слава Україні!" – недискримінаційне чи ультраправе гасло

3 хв читати
ФФУ обурена цькуванням хорватського футболіста Віди: "Слава Україні!" – недискримінаційне чи ультраправе гасло

Федерація футболу України обурена цькуванням футболіста збірної Хорватії і колишнього гравця київського "Динамо" Домагоя Віди за опублікований в соцмережах відеоролик разом із екс-футболістом і працюючим в українському клубі асистентом тренерського штабу збірної Хорватії Огнєном Вукоєвичем, на якому звучить гасло "Слава Україна! ".

"У цій ситуації ми дотримуємося чіткої і безкомпромісної позиції: футболіст, який багато років виступав за легендарний український клуб і заслужив повагу його уболівальників, має право висловити подяку і повагу до України і наших уболівальників. Жодні дисциплінарні правила ФІФА не містять норми, яка б забороняла такі дії", - йдеться в заяві на сайті ФФУ, оприлюдненій у понеділок.

У ФФУ зазначили, що гасло "Слава Україні!" є вітанням, вшануванням пам'яті загиблих, патріотичним символом незалежності, свободи і волелюбності українського народу, а також гаслом, який часто використовується українськими вболівальниками для підбадьорювання своїх команд під час матчів.

"Водночас це гасло не містить жодного негативного або образливого змісту, як і інші такі гасла, наприклад," Слава Хорватії! "Або" Слава Франції! ".

Президент ФФУ Андрій Павелко, який є членом Дисциплінарного комітету ФІФА, надіслав звернення до ФІФА і УЄФА, в якому виклав свою позицію і роз'яснення. Зокрема, він вказав, що Д.Віда 5 років виступав за київське "Динамо", вболівальники якого відомі тим, що підтримують українські національні традиції.

"Як член Дисциплінарного комітету ФІФА, я б хотів звернути вашу увагу на мотивацію гравця, яка полягає в тому, що він хотів висловити свою повагу країні, де провів п'ять років свого життя. З огляду на це, таке висловлення поваги не слід інтерпретувати як акт агресії або провокації, відповідно до статті 54 Дисциплінарних правил ФІФА", - йдеться в його зверненні на адресу ФІФА і УЄФА.

"Більш того, "Слава Україні! Героям Слава!"- це не дискримінаційний або ультраправий знак або символ, який може вважати негативним відповідно до заборонного списку організації FARE (Football Against Racism In Europe, з якою працюють ФІФА і УЄФА - ІФ)", - зазначив А.Павелко.

Як повідомлялося, після перемоги збірної Хорватії над збірною Росії в 1/4 чемпіонату світу з футболу 2018 року футболіст хорватської збірної, екс-гравець ФК "Динамо" (Київ) Д.Віда разом із екс-гравцем збірної Хорватії і київського клубу О.Вукоєвичем опублікували в соцмережах відеоролик з привітаннями Україні. На відео Д.Віда скандує: "Слава Україні!", о О.Вукоєвич каже: "Це перемога за Динамо і за Україну".

8 липня стало відомо, що Дисциплінарний комітет ФІФА винес попередження Д.Віді за цей відеоролик. Також 8 липня Хорватська федерація футболу заявила, що відеозапис за участю захисника збірної Д.Віди і помічника тренерського штабу О.Вукоєвича були лише відповіддю на "численні повідомлення підтримки, отримані з України під час чемпіонату світу з футболу 2018 року" і не мав політичного характеру.

9 липня Хорватська футбольна федерація повідомила, що колишнього футболіста і тренер-селекціонера київського "Динамо" Огнена Вукоєвича було звільнено від обов'язків помічника тренерського штабу збірної Хорватії на ЧС-2018 і він більше не буде членом хорватської делегації на турнірі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА