17:47 10.07.2018

ВСУ про відмову відкрити провадження за позовом через призначення Жебрівського аудитором НАБУ: Цей указ не дає права третім особам на оскарження

3 хв читати
ВСУ про відмову відкрити провадження за позовом через призначення Жебрівського аудитором НАБУ: Цей указ не дає права третім особам на оскарження

У Верховному Суді пояснили своє рішення про відмову відкрити провадження за позовом низки громадських організацій до президента України Петра Порошенка через призначення Павла Жебрівського аудитором НАБУ тим, що якщо указ глави держави є актом індивідуальної дії, він не дає права третім особам його оскаржити.

Як нагадала у вівторок прес-служба суду, Верховний суд відмовив у відкритті провадження за позовом громадських організацій "Центр протидії корупції" (ЦПК), "Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан" і Transparency International Україна до президента України про визнання протиправним та скасування указу від 19 червня №169/ 2018 "про визначення особи до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України" (йдеться про П.Жебрівського).

Верховний Суд у складі суддів Касаційного адміністративного суду пояснив, що процесуальний закон вимагає, щоб у позовній заяві про оскарження нормативно-правового акта позивач обґрунтував свою приналежність до суб'єктів правовідносин, в яких застосовується або буде застосовано цей акт. Звертаючись до суду з позовом про законність правового акта суб'єкта владних повноважень індивідуального характеру, позивач також має пояснити, які правові наслідки безпосередньо для нього викликає оскаржуване рішення.

"Указ президента України №169/2018 є актом індивідуальної дії, який породжує права і обов'язки лише для того суб'єкта, якому він адресований. Відсутність у кого-небудь, зокрема і у позивачів, прав і/або зобов'язань в зв'язку з виданням оскаржуваного Указу не породжує у таких осіб і права на захист, тобто права на звернення з цим адміністративним позовом, про що йдеться в рішенні суду", - інформує прес-служба.

Відповідна постанова може бути оскаржена у Великій палаті Верховного суду протягом 15 днів з дня його прийняття і вступає в законну силу після його перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження. Цю постанову ухвалено 2 липня та оприлюднено 4 липня.

Як повідомлялося, 19 червня П.Порошенко підписав указ, згідно з яким ввів П.Жебрівського до складу комісії із зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ.

27 червня низка громадських організацій, зокрема і ЦПК, подали до Касаційного адміністративного суду Верховного Суду адміністративний позов з вимогою визнати протиправним і скасувати указ П.Порошенка про призначення П.Жебрівського аудитором НАБУ. "Причина - відсутність у Жебрівського досвіду роботи в правоохоронних або судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях, як того вимагає закон", - пояснили суть позову в ЦПК.

5 липня в громадській організації "Центр протидії корупції" (ЦПК) заявили про протизаконність рішення Верховного суду про відмову відкрити провадження за цим позовом, а також про намір оскаржити його в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

"Відмова у відкритті провадження є грубим порушенням і українського, і міжнародного законодавства і може свідчити про політичну ангажованість суддів." Центр протидії корупції "оскаржить це рішення спочатку у Великій палаті Верховного суду, а за необхідності і в Європейському суді з прав людини", - зазначив юрист ЦПК Віталій Цокур.

П.Жебрівський з червня 2015 року очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію. 13 червня 2018 року президент України підписав указ про його звільнення (за власним бажанням).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА