08:36 12.07.2018

Людмила Денісова зустрілася з сім'ями українських рибалок судна "ЯМК-0041"

2 хв читати
Людмила Денісова зустрілася з сім'ями українських рибалок судна "ЯМК-0041"

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зустрілася з родичами рибалок українського судна "ЯМК-0041", яких затримали російські прикордонники, повідомляють у прес-службі омбудсмена.

"11 липня до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової звернулись родичі рибалок українського судна "ЯМК-0041", яких затримали російські прикордонники 4 травня 2018 року на захід від мису Тарханкут в анексованому Криму. На борту судна перебували п’ятеро членів екіпажу. Російська сторона обвинувачує їх у здійсненні незаконного рибного промислу на території РФ", - ідеться в повідомленні.

Родичі розповіли омбудсмену, що одразу після затримання українців доставили до м. Балаклави "для проведення процесуальних дій". Капітана судна наразі утримують у СІЗО м. Сімферополя, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Іншим чотирьом членам екіпажу не висували жодних обвинувачень, проте їх незаконно утримували на території Криму. Вже третій місяць моряки не можуть повернутися на територію України -  їм не повертають паспорти.

Сім’ї затриманих наголошують на порушенні прав людини з боку російської сторони. Зокрема, вони розповідають, що російські правоохоронні органи чинили психологічний тиск, моряків тримали під дулом автоматів.

Л.Денісова зазначила, що неодноразово зверталась до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової. Так, 16 травня Уповноважений направила звернення з проханням встановити місцезнаходження українців і пояснити причини їх затримання, а також перевірити умови утримання та надання українцям медичної допомоги.

Ще один лист до російської сторони був направлений 25 червня. У ньому Л.Денісова висловила занепокоєння інформацією про те, що рибалки розпочали голодування, та звернулася з проханням сприяти її особистому візиту до громадян України.

Омбудсмен зазначила, що відповідь на свій запит отримала лише 10 липня з єдиною фразою: її прохання про відвідання даних громадян України направлено на розгляд компетентних органів.

Л.Денісова впевнена, що міжнародна спільнота має знати про випадки порушення прав людини Російською Федерацією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА