13:25 07.08.2018

Державні прапори приспущено у Грузії в пам'ять про загиблих у серпневій війні 2008 року

2 хв читати
Державні прапори приспущено у Грузії в пам'ять про загиблих у серпневій війні 2008 року

На будівлі президентського палацу в Тбілісі у зв'язку з 10-ми роковинами війни в Південній Осетії у вівторок приспущено державний прапор.

Як повідомляє адміністрація президента Грузії, розпорядженням уряду в пам'ять про загиблих під час конфлікту державні прапори також приспущено на всіх будівлях адміністративних органів у країні.

Згідно з офіційними даними, під час серпневої війни 2008 року кількість загиблих із грузинського боку становить 408 осіб, серед яких 170 військовослужбовців, 14 співробітників МВС і 224 цивільні особи.

У ніч на 8 серпня 2008 року, після обстрілів грузинських сіл із боку самопроголошеної та невизнаної Південної Осетії, а також провокацій, що були раніше, проти офіційної влади, в Тбілісі анонсували відновлення конституційного порядку в самопроголошеній республіці. У результаті наступу грузинської армії, остання зайняла більшу частину Цхінвалі.

Російські державні ЗМІ обвинуватили Грузію в цілеспрямованому обстрілі Цхінвалі й 7 серпня війська РФ почали перекидатися до зони конфлікту, перейшовши до контратаки наступного дня. Під час прямого сухопутного вторгнення російської армії до країни, танкові бригади РФ увійшли за межі невизнаного утворення Південної Осетії, вклинившись до Кодорської ущелини. Крім того, Росія бомбардувала грузинські міста, військові бази та об'єкти цивільної інфраструктури. а також задіяла свої військово-морські сили.

Морська піхота ЧФ РФ зайняла головний порт Грузії Поті та знищила на рейді всі грузинські катери та кораблі, які мали військове позначення, зокрема судна прикордонників.

Російські війська зайняли міста Горі, Сенакі, Поті, перерізали стратегічну дорогу, що сполучає західну та східну Грузію.

26 серпня Кремль визнав незалежність Абхазії та Південної Осетії і війська РФ досі залишаються на території самопроголошених республік.

Як писав професор Державного університету Ілії (Грузія) Олег Панфілов, усі події наступного десятиліття дають підставу розглядати війну Росії в 2008 році як заздалегідь заплановану операцію із захоплення Грузії. Вона була першою в планах Володимира Путіна щодо будівництва нової імперії під назвою «русский мир».

Усі події серпня 2008 року російська пропаганда представляє виключно як операцію «з примусу Грузії до миру», тобто, як «захист населення Південної Осетії». Досі не було зрозумілого пояснення з приводу окупації значної частини Грузії, що розташовується далеко від Цхінвалі, зазначав О.Панфілов.

Повну окупацію Грузії зупинила угода президента Франції Ніколя Саркозі, підписана 16 серпня тоді президентом Росії Медведєвим, а також після телефонної розмови В. Путіна та президента США Джорджа Буша

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА