17:18 11.09.2018

Європа зазнає дефіциту картоплі через аномальну спеку

2 хв читати
Європа зазнає дефіциту картоплі через аномальну спеку

Ціни на картоплю в Європі різко зростають через зниження врожаю на тлі небувалої спеки. У Великобританії картопля в серпні подорожчала утричі порівняно з тим самим місяцем минулого року.

Середня оптова ціна свіжої картоплі в Великобританії в серпні піднялася до 300 фунтів стерлінгів ($390) за тонну - третій за величиною результат за весь час спостережень, з 50-х років минулого століття, свідчать дані британської Ради з розвитку сільського господарства і садівництва.

На торгах у Лейпцигу (Німеччина) котирування ф'ючерсів на картоплю для громадського харчування і харчової промисловості цьогоріч зросли вдвічі, найбільш активний контракт, з поставкою у квітні 2019 роки піднявся у вівторок до 31,5 євро за 100 кг проти менш ніж 15 євро за 100 кг у вересні минулого року.

Як пише агентство Bloomberg, під загрозою опинилася одна з найулюбленіших страв британського фастфуду - смажена риба з картоплею фрі.

Заклади громадського харчування, що пропонують британцям рибу з картоплею, вже були змушені підвищити ціни майже на 20% порівняно з червнем. І Ендрю Крук, який очолює британську федерацію таких кнайп (Federation of Fish Friers), побоюється подальшого зростання цін. Обсяг галузі оцінюється в 1,5 млрд фунтів на рік.

"У цьому році ми зіткнулися зі справжнім лихом. Я ніколи не бачив, щоб в цей час року картопля коштувала так дорого", - заявив він.

В Європі є вісім з топ-10 країн світу за обсягами споживання картоплі на душу населення, і конкуренція на тлі дефіциту, як очікується, суттєво посилиться.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль прокоментував рішення G7 про конфіскацію активів РФ та виплату їй компенсацій

На фронті сталося 81 бойове зіткнення, з них 29 – на Покровському напрямку

Окупанти за добу завдали 6 ракетних та 38 авіаударів по Україні

Українська авіація та ракетні війська завдали ударів по 15 місцях скупчення противника

Посли ЄС у принципі домовилися про переговорні рамках вступу України до ЄС. Міжурядова конференція запланована на 25 червня

В Одесі відкрився Black Sea Security Forum, присвячений безпеці в регіоні

У G7 закликають до олімпійського перемир'я - комюніке

Країни G7 виділять Україні $50 млрд додаткового фінансування за рахунок доходів від заморожених активів РФ без шкоди для інших внесків - комюніке

Ситуація в українській енергосистемі наступного тижня буде складнішою - голова "Укренерго"

З півночі на фронті було вже 71 бойове зіткнення, на курахівському напрямку вбито 36, поранено 60 окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА