17:07 11.10.2018

МінТОТ задіє міжнародні механізми захисту права власності громадян, що вимушено покинули окуповані території Донбасу

2 хв читати
МінТОТ задіє міжнародні механізми захисту права власності громадян, що вимушено покинули окуповані території Донбасу

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) ініціює задіяння міжнародних механізмів для захисту права власності та кримінальне переслідування осіб, причетних до ухвалення рішень про незаконне позбавлення права власності цивільного населення на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

"У зв'язку з тим, що окупаційна адміністрація на території окремих районів Луганської області погрожує відібрати житлові приміщення в осіб, які тимчасово залишили територію області, та передати їх членам незаконних збройних формувань та іншим функціонерам окупаційної адміністрації, МінТОТ ініціює задіяння міжнародних механізмів для захисту права власності та кримінальне переслідування осіб, причетних до ухвалення рішень щодо незаконного позбавлення права власності цивільного населення", - йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства.

У МінТОТ вважають, що відповідальною за ці дії є РФ, оскільки вона безпосередньо керує окупаційними адміністраціями та здійснює загальний контроль у межах окупованих територій.

У міністерстві переконані, що такі дії є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права. "Відповідні положення містяться у статтях 33, 147 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року - Привласнення майна жертв конфлікту, пограбування, і реквізиції заборонені нормами міжнародного гуманітарного права. У Гаазькій конвенції про закони і звичаї сухопутної війни 1907 року закріплено офіційну заборону мародерства (ст. 28, 47) та зазначено, що в місті або місцевості, навіть у разі, якщо його взяли штурмом, мародерство забороняється", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві нагадують, що забезпечення прав і свобод, вирішення гуманітарних питань згідно з положеннями Женевської конвенції покладається на окупаційну державу.

У зв'язку з цим МінТОТ ініціюватиме задіяння міжнародних механізмів для захисту права власності населення України, яке було змушене виїхати з окупованих територій. "Ми також вже звернулись до правоохоронних органів для проведення розслідування і притягнення до відповідальності осіб, причетних до ухвалення рішень щодо незаконного позбавлення права власності цивільного населення", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА