21:17 11.10.2018

Справу Добкіна про виділення землі за "кооперативною схемою" в Харкові направлено до суду

4 хв читати
Справу Добкіна про виділення землі за "кооперативною схемою" в Харкові направлено до суду

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата, колишнього міського голови Харкова Михайла Добкіна, підозрюваного у виділенні землі в місті за т.зв. кооперативною схемою.

"Справи народних депутатів, згоду на притягнення яких було отримано у ВР, поступово передаються до суду. Сьогодні до суду направлено обвинувальний акт у черговому, вже третьому за 2018 рік кримінальному провадженні щодо розкрадання понад 75 гектарів землі, вартістю понад 240 млн грн", - написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, йдеться про виділення землі за "кооперативною схемою" у 2008-2010 роках. Слідчі та прокурори провели понад 300 допитів, 90 тимчасових доступів до речей і документів, 200 обшуків, 70 оглядів, було призначено й отримано понад 50 висновків експертних досліджень тощо.

"У результаті зібрано достатню кількість доказів і до суду направлено обвинувальний висновок за обвинуваченням шести осіб у скоєнні службових злочинів і злочинів проти власності. Їхні дії кваліфіковано за ч.5 ст.27 ч.4 ст.190, ч.2 ст.28 ч .2 ст.364, ч.2 ст.15, ч.5 ст.27 ч.4 ст.190, ч.2 ст.15 ч.2 ст.28 ч.2 ст.364 КК України. Довідково: санкції інкримінованих статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років із конфіскацією майна", - написала Л.Сарган.

За даними досудового слідства, посадові особи Харківської міської ради в жовтні-грудні 2008 року вступили в попередню змову і, діючи в інтересах осіб, які нібито потребували поліпшення житлових умов, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом шахрайських дій усунули перешкоди останнім у заволодінні правом на землю, що спричинило тяжкі наслідки. На отримані ділянки та майно підозрюваних накладено арешт.

Як повідомлялося, Головне слідче управління Генеральної прокуратури України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами скоєння службовими особами Харківської міськради кримінальних злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи Харківської міськради шляхом створення у 2008-2014 роках понад 90 обслуговуючих кооперативів, засновниками та учасниками яких були особи з їхнього близького оточення, і незаконно привласнили земельні ділянки загальною площею понад 650 га, що належали територіальній громаді Харкова, у своїх інтересах та інтересах інших осіб.

14 липня 2017 року Генеральна прокуратура України вручила М.Добкіну підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.28 ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.5 ст.27 ч.4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

5 липня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко оголосив про зміну раніше повідомленої підозри в скоєнні злочину народному депутату України (фракція "Опозиційний блок") М.Добкіну.

Як повідомлялося, 12 березня 2018 року прес-служба Генпрокуратури України повідомила, що обвинувальний акт стосовно екс-заступника міського голови Харкова Тетяни Овіннікової, головного архітектора міста Сергія Чечельницького та його заступника Сергія Калоші, а також трьох засновників т. зв. житлово-будівельних кооперативів (Власти Дударенко, Костянтина та Олени Босенків), підозрюваних у виділенні землі за т. зв. кооперативною схемою у 2008-2014 рр., направлено до суду.

За даними досудового слідства, посадові особи міськради, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, діючи в інтересах засновників восьми обслуговуючих кооперативів, сприяли в пособництві останнім незаконному заволодінню шахрайським шляхом земельними ділянками на території Харкова. Таким чином, троє засновників обслуговуючих кооперативів за пособництва вищезгаданих посадових осіб Харківської міської ради заволоділи земельними ділянками на території Харкова загальною площею 25,1178 га. Збитки, завдані у такий спосіб територіальній громаді міста, оцінюються загалом у 131 млн грн.

Т.Овінніковій, С.Чечельницькому та С.Калоші інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 (пособництво в незаконному заволодінні шахрайським шляхом земельними ділянками на території м. Харкова в інтересах третіх осіб) КК України, а засновникам обслуговуючих кооперативів - ч. 4 ст. 190 (шахрайство) КК України.

17 травня 2018 року Дзержинський райсуд Харкова призначив справу до слухання по суті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА