14:01 14.10.2018

Поліція не допустила пошкодження радянських пам'ятників у Маріїнському парку Києва – Крищенко

2 хв читати
Поліція не допустила пошкодження радянських пам'ятників у Маріїнському парку Києва – Крищенко

Правоохоронці мають намір повернути керівнику Добровольчого руху ОУН Миколі Коханівському драбину, яку учасники організації принесли з собою в Маріїнський парк у центрі Києва в неділю до пам'ятника учасникам Січневого збройного повстання, заявляє начальник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко.

"Активісти намагалися вчинити активні дії, поліція відтіснила їх", – сказав А.Крищенко в неділю журналістам у Києві.

За його словами, поліція вилучила обладнання (драбину), за допомогою якого представники ОУН намагалися демонтувати пам'ятник, її буде повернуто керівнику організації.

Також А.Крищенко акцентував увагу на тому, що поліція лише забезпечує правопорядок, не допускаючи актів вандалізму, а питання демонтажу або перенесення пам'ятників учасникам Січневого повстання генералу Миколі Ватутіну перебувають поза межами компетенції правоохоронців. "Необхідно законодавчим способом вирішити ці питання. Це не компетенція поліції Києва", – наголосив він.

У свою чергу, у відділі комунікацій поліції м. Києва агентству "Інтерфакс-Україна" наголосили, що пам'ятник М.Ватутіну стоїть на могилі генерала, аналогічна інформація є і щодо пам'ятника учасникам Січневого повстання, у зв'язку з чим правоохоронці звернулися до Київської міської державної адміністрації із запитом, на який поки що не отримали відповіді.

"Ватутіна – поховання, тому будь-яка дія (щодо пам'ятника – ІФ) буде вандалізм. Січневого повстання – є інформація, що це може бути братська могила, тому поліція звернулася до КМДА з проханням надати цю інформацію і визначитися зі статусом пам'ятки", – розповіли в главку агентству.

Як повідомлялося, А.Крищенко в суботу заявив, що пам'ятник М.Ватутіну не підпадає під дію закону про декомунізацію, оскільки являє собою могильне поховання, тому поліція має намір не допустити актів вандалізму і реагувати належним чином на неправомірні дії.

У Маріїнському парку в неділю зібралося кілька десятків активістів, які відгукнулися на заклик лідера Добровольчого руху ОУН Миколи Коханівського взяти участь в акції "Заподіяння шкоди радянським пам'ятникам, зокрема, пам'ятнику Ватутіну". Спочатку вони зібралися біля пам'ятника учасникам Січневого повстання, принесли з собою драбину, троси і зробили невдалу спробу прорвати кордон правоохоронців. Зокрема, вони перекинули через нього принесену з собою драбину.

Після цього активісти перемістилися до пам'ятника М.Ватутіну, який також охороняв кордон правоохоронців, постояли навпроти нього і кинули в бронзову статую кілька принесених із собою курячих яєць. Після цього учасники акції почали поступово відходити від пам'ятника і розосередилися по території парку.

М.Коханівський під час акції заявив, що він і його прихильники мають намір послідовно домагатися того, щоб в Україні і, зокрема, в Києві було знесено всі радянські пам'ятники тим, проти кого боролися українські націоналісти. Учасники акції також висловили обурення тим, що українська поліція охороняє ці пам'ятники.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА