10:07 26.10.2018

Введення миротворців ООН на Донбас потрібне для захисту цивільного населення та запобігання гуманітарній катастрофі - Геращенко

2 хв читати
Введення миротворців ООН на Донбас потрібне для захисту цивільного населення та запобігання гуманітарній катастрофі - Геращенко

Українська сторона наполягає на введенні миротворчої місії ООН на Донбас для запобігання гуманітарній катастрофі та захисту цивільних осіб, зокрема жінок і дітей, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ), уповноважений президента України щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

Виступаючи 25 жовтня на відкритих дебатах Ради безпеки ООН про стан виконання резолюції №1325 "Жінки, мир та безпека", перший віце-спікер зазначила, що військова агресія проти України триває вже п'ятий рік, і найбільше за цих умов страждають саме жінки та діти. За її словами, з 2014 року 1445 жінок залишилися вдовами, 2265 жінок втратили своїх синів, а від вибуху мін на Донбасі загинули 92 жінки. Крім того, за її словами, понад 7 тис. кв. км території Донецької та Луганської областей вважаються потенційно небезпечними і потребують розмінування.

І.Геращенко наголосила, що РФ надалі постачає бойовикам військову техніку, ресурси а також міни з маркуванням виробництва РФ через непідконтрольну 400-кілометрову ділянку українсько-російського кордону. "Саме тому ми наполягаємо на запровадженні миротворчої місії ООН на Донбас із широким мандатом тимчасової адміністрації заради запобігання гуманітарній катастрофі, проведення комплексної демілітаризації регіону і захисту в першу чергу цивільних - жінок і дітей", - наголосила вона.

"Ми розраховуємо, що у складі миротворчої місії ООН буде якомога більше жінок-миротворців", - додала представник України.

У контексті порушення прав людини на окупованих територіях І.Геращенко зазначила, що на п'ятий рік агресії РФ жодна з міжнародних гуманітарних місій - ні ОБСЄ, ні ООН, ні Міжнародний комітет Червоного Хреста - не отримала доступу до тимчасово окупованих територій України, а, отже, важко представити реальну ситуацію з порушенням прав людини, зокрема й щодо сексуального насильства на окупованих територіях.

При цьому представник гуманітарної підгрупи ТКГ повідомила про непоодинокі факти сексуального насильства проти утримуваних заручників, які стали відомі лише після їх звільнення з окупованого Донбасу, а також нагадала про інцидент, коли одна з представниць СММ ОБСЄ зазнала сексуальних домагань із боку озброєного бойовика на Донбасі.

"Ми наполягаємо на повному та безперешкодному доступі міжнародних гуманітарних місій ОБСЄ, ООН і МКЧХ до окупованого Криму і Донбасу", - резюмувала І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА