19:24 05.12.2018

Затримано екс-радника гендиректора ДКАУ за підозрою в розтраті коштів на так і не запущений супутник "Либідь"

4 хв читати
Затримано екс-радника гендиректора ДКАУ за підозрою в розтраті коштів на так і не запущений супутник "Либідь"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє про затримання одного з колишніх позаштатних радників генерального директора Державного космічного агентства України (ДКАУ), підозрюваного в розтраті грошових коштів українсько-канадської програми запуску Національної системи супутникового зв'язку, ключовим елементом якої мав би стати перший український геостаціонарній супутник "Либідь".

Як повідомляється на сторінці САП у соцмережі Facebook у середу, затриманий, "користуючись повним сприянням як української, так і канадської сторони, в 2011 році організував нехитру схему, в результаті якої частина коштів із зазначеного контракту, а саме $ 8 млн 245 тис, осіли на рахунках підконтрольної йому сейшельської фірми, без особливої необхідності залученої до виконання контракту в якості субпідрядника, і яка в подальшому в цикл виконання контракту вже не повернулася". "Із залученням довіреної йому особи радник гендиректора ДКАУ здійснив низку простих транзакцій, легалізувавши злочинне походження зазначених коштів", - йдеться в повідомленні.

Прокурори САП погодили повідомлення про підозру вказаному раднику в скоєнні правопорушень за ч.5 ст.191 (розтрата чужого майна в особливо великих розмірах) та ч.3 ст.209 (легалізація грошових коштів, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. "Він затриманий, до суду подано клопотання про застосування запобіжного заходу - утримання під вартою з альтернативною заставою в розмірі 65,7 млн грн. Довіреній особі повідомлено про підозру по ч.3 ст.209 КК", - інформують у прокуратурі.

За даними прокуратури, програма запуску Національної системи супутникового зв'язку коштувала Україні майже $ 300 млн, залучених як кредитні кошти, видані канадським державним агентством під гарантії уряду України. До технічного виконання проекту, крім українських ДП "Укркосмос", ДП "Південмаш" і КБ "Південне", були також залучені канадські і російські компанії. Результатом виконання цього проекту мало б стати виведення "Либеді" на орбіту ще до початку чемпіонату Європи з футболу, який відбувся в Україні в 2012 році.

"Але на вулиці вже грудень 2018 року, а "Либідь" досі припадає пилом на складі в російському Новосибірську, і найближчі перспективи його виходу на орбіту, на жаль, дуже примарні. Тепер сторона обвинувачення в цьому виробництві володіє достатнім обсягом відомостей, щоб стверджувати, що за такий стан справ слід дякувати одному з колишніх позаштатних радників генерального директора ДКАУ", - відзначають у САП.

Як очікується, за результатами досудового розслідування буде дано правову оцінку діям всіх українських та канадських службових осіб, які привели до провалу виконання супутникової програми.

У 2009 році ДКАУ і канадська MDA підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA виступає головним підрядником із створення системи. Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $ 254,6 млн. З літа 2014 року, створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім.Решетнева" (ІСС, РФ) супутник, за бажанням канадського генпідрядника знаходиться на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику. Спочатку запуск "Либеді" був намічений на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися з різних причин. Реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною задіяної в проекті наземної інфраструктури, яка залишилася на півострові. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $ 17 млн у зв'язку з його подорожчанням у нових умовах з метою завершення проекту і забезпечення запуску українського супутника зв'язку. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани із забезпечення запуску супутника в кінці 2018 року.

26 лютого 2018 року ДП "Укркосмос" подало судовий позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду до канадської MDA в зв'язку з необґрунтованою спробою канадської компанії розірвати в односторонньому порядку укладений в 2010 році контракт на створення і запуск "Либеді".

Серед озвучених спостерігачами на початку 2017 року викликів проекту "Либідь" називалося банкрутство ПАТ "Діамантбанк" (Київ), одним з клієнтів і кредиторів якого з 2015 року виступало ДП "Укркосмос" - український замовник супутника.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА