11:38 09.01.2019

Половина кандидатів у ВАКС не гідні обіймати посади антикорупційних суддів, вважають у громадських організаціях

2 хв читати

Громадські організації "Центр протидії корупції", Фонд DEJURE, "Автомайдан" і "Transparency International Україна" презентували список сумнівних кандидатів до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

"Зараз політики все ще не полишили надії провести лояльних до них кандидатів до Антикорупційного суду. Вони можуть захотіти побачити там не лише тих, хто вже довів своє служіння системі, а й більш "сірих" кандидатів, тих, яких можна тримати на гачку. Наше завдання – цього не допустити. Станом на сьогодні ми бачимо, що 55 із 113 кандидатів до Антикорупційного суду виглядають не гідними обіймати посади антикорупційних суддів", - сказала експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносельська на брифінгу в середу в Києві.

У зв'язку з цим вона закликала цих кандидатів надати докази своєї доброчесності.

За словами А.Красносельської, 55 кандидатів - це ті, хто надавав неправдиву інформацію в деклараціях або чий рівень життя не відповідає їхнім доходам. Також серед них є ті, хто приймав сумнівні та політично мотивовані рішення, зокрема у справах учасників Революції гідності. Крім того, вона зазначила, що деякі кандидати мають сумнівні політичні зв'язки.

"Більшість із цих 55 кандидатів є представниками старої суддівської системи, а лише 13 із 55 є представниками адвокатури або наукової спільноти, але до них також є запитання", - зазначив юридичний радник "Transparency International Україна" Максим Костецький.

На брифінгу було оприлюднено список кандидатів на суддів ВАКС, які, на думку громадських організацій, викликають сумніви.

Громадська рада міжнародних експертів у січні ініціювала ветування перших восьми "сумнівних" кандидатів до Вищого антикорупційного суду України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА