08:17 18.01.2019

Обсяг космічного сміття навколо Землі оцінили більш ніж у 7 тис. тонн

2 хв читати
Обсяг космічного сміття навколо Землі оцінили більш ніж у 7 тис. тонн

США, Росія і Китай є лідерами в забрудненні навколоземного простору космічним сміттям, йдеться в опублікованих тезах статті, підготовленої до "Королівських читань" співробітниками Московського державного технічного університету імені М.Баумана.

"Маса сміття (на 2017 рік вона становить близько 7,2 тисячі тонн) на орбіті продовжує зростати - за останні три роки вона зростала щороку приблизно на 100 тонн, або близько 2%", - пишуть вчені.

"Лідером за кількістю космічного сміття є США, на другому місці - Росія, а на третьому - Китай. На ці країни припадає 93% космічного сміття. Щорічно його загальний обсяг збільшується на чотири відсотки", - йдеться в тезах.

Найбільше космічного сміття утворюється через руйнування і зіткнення орбітальних апаратів. Крім того, орбіту засмічують відпрацьовані ступені і розгінні блоки ракет-носіїв, уже недіючі супутники, фрагменти, що відірвалися при запусках.

"За даними на 2017 рік на навколоземній орбіті знаходиться близько 18 тисяч об'єктів розміром більше 10 сантиметрів, в тому числі 1200 супутників, 750 тисяч "літаючих куль" (розмір кожної "кулі" близько сантиметра) і близько 150 мільйонів зовсім дрібних фрагментів, розмір яких менше міліметра", - наголошується в документі.

Фахівці нагадують, якщо в навколоземному просторі уламки рано чи пізно гальмуються, падають і здебільшого згоряють в атмосфері, то на геостаціонарній орбіті вони можуть крутитися вічно. Експерти попереджають, що зіткнення з космічним сміттям може привезти до небезпечних наслідків.

"Останнім часом все більше вчених насторожує так званий синдром Кеслера. Це гіпотетичний розвиток подій на навколоземній орбіті, коли космічне сміття, яке з'явилося в результаті численних запусків штучних супутників, призводить до повної непридатності ближнього космосу для практичного використання", - йдеться в тезах.

У статті розглядаються види космічного сміття, методи боротьби з ним, а також оцінюється ефективність використання цих методів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА