10:46 18.01.2019

Спалах АЧС локалізовано на Дніпропетровщині

2 хв читати
Спалах АЧС локалізовано на Дніпропетровщині

Двокілометрову зону карантину організовано навколо селища Топило (Томаківський р-н, Дніпропетровська обл.), в якому виявили вогнище африканської чуми свиней (АЧС), а всі заражені і контактували з ними тварини були ліквідовані для припинення розповсюдження вірусу, повідомили на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дніпропетровській облдержадміністрації.

"Це перший випадок АЧС на Дніпропетровщині в 2019 році. Зараз ситуація під контролем. Вогнище інфекції одразу знищили: 28 свиней поховали згідно з усіма санітарними нормами. Навколо селища Топило організували двокілометрову зону захисту. У господарствах ліквідують всіх свиней, щоб уникнути поширення хвороби", - повідомив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман.

За його словами, карантин в двокілометровій зоні триватиме до кінця лютого. Під час карантину звідти не можна буде вивозити сільськогосподарську продукцію. На виїзді з селища Топило встановлені попереджувальні знаки і розгорнуті поліцейські пости з дезінфекційними бар'єрами.

У десятикілометровій зоні працюють санітарні пости і ветеринари. Незабаром там проведуть профілактичний відстріл диких кабанів.

"Спалах АЧС стався в приватному господарстві. Туди одразу виїхала ветеринарна служба. Вони визначили, що заражені свині не пройшли ідентифікацію: не мали санітарних карток і не контролювалися. Ми закликаємо власників худоби не нехтувати цим. Адже ідентифікація - це, перш за все, захист від хвороб", - розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Віталій Паращенко.

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається за прямого контакту хворих та здорових тварин через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від АЧС немає.

Африканська чума свиней заразна для свиней і не становить небезпеки для людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА