07:56 07.02.2019

НАТО буде працювати над збереженням ДРСМД

2 хв читати
НАТО буде працювати над збереженням ДРСМД

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що північноатлантичний альянс зацікавлений у збереженні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) і продовжить працювати над цим.

"НАТО буде продовжувати працювати над тим, щоб зберегти договір (ДРСМД - ІФ) і посилити контроль над озброєнням. Ми розглянемо ініціативи з цього питання. І ми будемо говорити з Росією далі", - заявив Є.Столтенберг в інтерв'ю медіа групі Funke.

Він нагадав, що після оголошення США про вихід з договору, у Росії є ще шість місяців, щоб виконати умови ДРСМД.

"Ми знову закликаємо Росію скористатися цією можливістю. Контракт, який поважає тільки одна сторона, не працює", - зазначив генсек НАТО.

За його словами, Росія неодноразово заявляла про своє невдоволення ДРСМД, який не забороняє зброю, що розробляється і розміщується такими країнами, як Китай, Індія, Пакистан чи Іран. "Але це не виправдання для порушення договору. Навпаки, це має бути приводом для зміцнення цього договору про роззброєння і залучення більшого числа партнерів", - вважає він.

Є.Столтенберг також зазначив, що північноатлантичний альянс вітає ініціативу Німеччини з проведення в березні конференції з роззброєння.

При цьому він відкинув пропозицію депутатів Бундестагу про те, що в якості компромісу Росія може перемістити свої ракети на схід так, щоб вони не могли досягти Європи. США при цьому доведеться відкрити свою протиракетну оборону в Румунії для російських перевірок.

"Він (ДРСМД - ІФ) має залишитися при повній забороні цих ракет середньої дальності. В іншому випадку високомобільні ракети можуть бути доставлені зі сходу на захід Росії дуже швидко. Що стосується американських ракет, то вони є (...) оборонними. Це зовсім інше. США не порушують договір", - сказав генсек НАТО.

Говорячи про можливу реакцію НАТО на припинення дії ДРСМД, Є.Столтенберг заявив, що альянс "розгляне різні варіанти, щоб переконатися, що у нас є гідні довіри заходи залякування і оборони".

Він також додав, що не вважає за потрібне переглядати Основоположний акт НАТО-Росія.

"Але для Росії настав час, нарешті, повністю виконати угоду. Одне з основних зобов'язань - поважати кордони всіх держав Європи. І відмова від загроз або застосування сили. Те, чого Росія у випадку з Україною явно не робила", - уклав генсек НАТО.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА