09:54 15.02.2019

Суд заарештував голову Херсонської облради Мангера до 3 березня з правом застави

3 хв читати
Суд заарештував голову Херсонської облради Мангера до 3 березня з правом застави

Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 3 березня підозрюваному в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк голові Херсонської облради Владиславу Мангеру з правом внесення застави, повідомив громадський активіст, адвокат Масі Найєм.

"Мангеру В. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 3 березня 2019 року (тобто на 16 днів). З можливістю внести заставу в розмірі 2 млн 497 тис. грн", - написав М.Наєм на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю вранці.

Він нагадав, що В.Мангер підозрюється в скоєнні злочинів за ч. 3 ст. 27 (види співучасників - організатор злочину), п. 4 п. 6 п. 11, п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) КК. Згідно санкції статті, це карається позбавленням волі на термін від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

"Все ніби добре і в ч. 4 п. 2 ст. 183 КПК зазначено, що такий запобіжний захід може застосовуватись до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на термін понад п'ять років. Але є певні запитання", - пише адвокат.

Зокрема, М.Найєм здивований терміном арешту підозрюваного в організації вбивства, який визначив суддя.

"Чому лише до 3 березня 2019 року? Через 16 днів дія запобіжного заходу скінчиться і буде знову ця трагікомедія в суді. До цього часу має ще й відбутися розгляд апеляційної скарги, оскільки адвокати точно її подадуть", - зазначає він.

Так, пише юрист, згідно ч. 4 ст. 196 КПК, термін дії постанови слідчого судді або суду про тримання під вартою не може перевищувати 60 днів, але ніщо не зобов'язувало суддю обирати такий малий термін запобіжного заходу.

"Якщо це пов'язано з терміном досудового розслідування, то я уявляю собі засідання, де прокуратура клопотатиме про продовження досудового слідства, а деякі затягуватимуть процес і таким чином просто мине термін запобіжного заходу", - прогнозує М.Найєм.

Також громадський активіст задається питанням, чому суддя виніс рішення про можливість внесення застави: "Чому заставу? У п. 4 ст. 183 КПК зазначено, що суддя має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо злочину, що призвів до загибелі людини".

"Це просто запитання. Щоб не було складних наслідків", - зазначив юрист.

Як повідомив раніше Insider, після оголошення рішення суду адвокат В.Мангера Дмитро Ільченко заявив, що у його підзахисного немає таких коштів.

"У Мангера немає таких коштів. Ми залучатимемо позикові кошти. Зокрема я позичу Владиславу Мангеру. А також звертатимемося до тих, хто обіцяв допомогу", - сказав захисник.

В.Мангера заарештували в залі суду і доправлять до СІЗО.

Захист В.Мангера клопотав про обрання запобіжного заходу не пов'язаного з триманням під вартою, прокуратура вимагала арешту до 3 березня без застави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА