14:42 25.02.2019

Мін'юст закликав Нотаріальну палату України не покривати "чорних" нотаріусів

3 хв читати
Мін'юст закликав Нотаріальну палату України не покривати "чорних" нотаріусів

Міністерство юстиції України закликало Нотаріальну палату України (НПУ) не покривати "чорних" нотаріусів і погодитися з необхідністю тестування для нотаріусів.

Відповідну заяву розміщено на сайті Мін'юсту в понеділок у зв'язку з акцією нотаріусів, які протестують проти відключення їх від держреєстру і вимоги пройти тестування для діяльності як держреєстратора.

"До Мін'юсту надходить багато скарг від громадян і бізнесу на випадки рейдерських захоплень, до яких причетні реєстратори і нотаріуси, що були відключені від доступу до реєстру за вчинені порушення, але потім, коли термін відключення закінчився, знову почали працювати. Саме для того, щоб підвищити якість роботи цих реєстраторів, було прийнято рішення про введення для них кваліфікаційних іспитів", - наголошується в заяві Мін'юсту.

У відомстві нагадали, що іспити мають скласти особи, які мають намір бути держреєстратором (це не стосується нотаріусів, оскільки вони складають інший іспит для отримання свідоцтва про право займатися нотаріальною діяльністю), а також реєстратори, зокрема і нотаріуси, які були відключені від доступу до реєстрів за порушення.

"Введення іспитів покликане підвищити кваліфікацію осіб, які виконують важливу функцію реєстраторів, і від професіоналізму яких залежать майнові права громадян. Ми сумніваємося, що українські громадяни хочуть обслуговуватися у нотаріуса, якого Мін'юст за порушення закону відключив від доступу до реєстрів, і який продовжив працювати без підтвердження своєї кваліфікації", - наголосили в Мін'юсті.

Відомство зазначає, що всі тести, внесені до автоматизованого іспиту, були розроблені командою експертів під контролем проекту ЄС "Право-Justice". Комп'ютерне тестування передбачає 100 запитань і триває дві години. Іспит вважається складеним за умови надання правильних відповідей на 75 і більше запитань. Результати тесту одразу відображаються на екрані комп'ютера. Наступного дня ці дані публікуються на сайті Мін'юсту.

"Вплив будь-якого людського фактора на результати іспиту є нульовим. Нам не зрозуміла позиція НПУ, яка вимагає скасувати ці тести для нотаріусів", - наголосили в Мін'юсті.

Відомство закликало керівництво НПУ "припинити покривати "чорних" нотаріусів, прикриваючись гаслами "боротьби з корупцією" та припинити тиск керівництва НПУ на Мін'юст шляхом повного спотворення фактів щодо суті іспитів".

"Закликаємо припинити вводити в оману приватних нотаріусів, закликаємо керівництво НПУ здійснювати свою діяльність у рамках правового поля", - йдеться в заяві Мін'юсту.

Як повідомлялося, рада Нотаріальної палати України прийняла рішення про проведення приватними нотаріусами 25 лютого мирного зібрання під Кабінетом Міністрів "Нотаріат проти корупційних і рейдерських схем". Цього ж дня приватні нотаріуси не здійснюватимуть нотаріальних дій.

Водночас до акції не залучатимуть державних нотаріусів, які цього дня здійснюватимуть прийом громадян, а також приватних нотаріусів, які працюють в округах, де працюють менше двох нотаріусів.

Відносини між нотаріусами та Мін'юстом загострилися після ініціативи міністерства, закріпленої рішенням Кабміну, відновлювати доступ нотаріусів до Держреєстру лише після проходження спеціальних іспитів.

Асоціація правників України (АПУ, Асоціація правників України) заявила про підтримку позиції Нотаріальної палати України (НПУ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 15 осіб - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА