16:52 04.03.2019

РФ припинила участь у Договорі між СРСР і США про РСМД

4 хв читати
РФ припинила участь у Договорі між СРСР і США про РСМД

Президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про припинення Російською Федерацією виконання Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їх ракет середньої дальності та малої дальності", повідомила в понеділок прес-служба Кремля.

Як зазначено в документі, рішення ухвалено "виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів через порушення Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань за Договором між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їх ракет середньої дальності і малої дальності від 8 грудня 1987 року".

"Відповідно до пункту 4 статті 37 Федерального закону від 15 липня 1995 № 101-ФЗ "Про міжнародні договори Російської Федерації" призупинити виконання Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їх ракет середньої дальності і меншої дальності від 8 грудня 1987 року до усунення Сполученими Штатами Америки допущених ними порушень зобов'язань за названою угодою або до припинення її дії", - наголошується в указі.

"Міністерству закордонних справ Російської Федерації направити державам - учасницям Договору (...) повідомлення про призупинення його виконання", - йдеться в документі.

Указ набуває чинності з дня його підписання.

Договір про РСМД було укладено 8 грудня 1987 року, він набув чинності 1 червня 1988 Договір поклав кінець ракетній кризі у Європі, яка вибухнула в результаті розміщення в Європі радянських ракет та американських "Першингів". Документом передбачено ліквідацію цілого класу ракет: він забороняє сторонам виготовляти, випробовувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої дальності (від 1000 до 5500 км) і малої дальності (від 500 до 1000 км), а також пускові установки для них.

Під час другого терміну президентства Барака Обами в ЗМІ почали з'являтися матеріали, в яких висловлювалися припущення, що Росія займається розробкою ракети в порушення ДРСМД. Цю саму лінію продовжив і президент Дональд Трамп, пізніше було озвучено назву цієї ракети - 9М729.

20 жовтня минулого року Д.Трамп заявив про намір вийти з ДРСМД через те, що російська сторона нібито порушує положення цієї угоди. Слідом за цим 4 грудня держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії з вимогою протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, яка, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує договір. Згодом американська сторона посилила вимоги, наполягаючи лише на верифікованому знищенні ракети.

Ультиматум завершився 2 лютого. 1 січня М.Помпео оголосив, що США припиняють виконання своїх зобов'язання за договором.

Росія висунула зустрічні претензії до США, заявляючи, що Вашингтон порушує ДРСМД, розміщуючи на об'єктах ПРО в Європі універсальні пускові установки МК-41, які розроблені для пусків крилатих ракет типу Tomahawk дальністю в 2,4 тис. кілометрів, що підпадають під заборону ДРСМД. Також російська сторона вважає такими, що порушують договір американські безпілотні літальні апарати (БПЛА), що мають ударний потенціал, і ракети-мішені, що імітують балістичні ракети середньої та малої дальності для тестування систем ПРО.

4 лютого в Держдепі США заявили, що Вашингтон має намір дотримуватися умов Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) протягом наступних шести місяців. "Наразі ми все ще пов'язані умовами договору і дотримуватимемося його протягом наступних півроку. При цьому ми продовжимо вивчення можливих заходів у відповідь на порушення Росією договору. Ймовірно, це представить Росії додатковий стимул для того, щоб переглянути її думку щодо припинення дії ДРСМД", - сказала в інтерв'ю BBC представник держдепу США Ванесса Аскер.

Крім цього, представник розповіла про плани Вашингтона щодо розробки нових систем озброєнь і ракет середньої дальності.

При цьому В.Аскер нагадала про те, що США заперечують позицію Москви про те, що американські важкі безпілотники підпадають під поняття ракет середньої та малої дальності.

"Безпілотники - це не ракети, тому їх використання не може регулюватися договором про РСМД, вони там просто не згадуються. Більше того, безпілотники принципово відрізняються від ракет. До того ж російська сторона також займається розробкою військових безпілотників протягом багатьох років", - сказала представник держдепу США.

В.Аскер, окрім того, не змогла дати точної відповіді на запитання журналістів про те, чи будуть США надалі продовжувати Договір про заходи щодо скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА