22:17 04.03.2019

Синод ПЦУ постановив направити главі УГКЦ лист щодо богослужіння в Софійському соборі в Києві

3 хв читати
Синод ПЦУ постановив направити главі УГКЦ лист щодо богослужіння в Софійському соборі в Києві

Священний Синод Православної церкви України (ПЦУ) схвалив лист главі Української греко-католицької церкви (УГКЦ) архієпископу Святославу щодо здійснення католицького богослужіння східного обряду в соборі Святої Софії в Києві з констатацією, що даний собор був і залишається кафедральним собором православних віруючих.

Як повідомляється в Журналі засідання Священного Синоду ПЦУ від 4 березня 2019 року, в ході засідання Священний Синод ухвалив підтримати позицію митрополита Київського і всієї України Епіфанія, висловлену ним у листі до глави УГКЦ Святослава від 19 лютого 2019 року в зв'язку з публічно оголошеним наміром скоєння в соборі Святої Софії Київської католицького літургійного богослужіння східного обряду.

"Схвалити і направити блаженнійшому верховному архієпископу Святославу лист Священного Синоду з даного питання. Констатувати, що протягом тисячоліття собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоієрархів. Вважати корисним зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався досі і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки або поділів", - сказано в Журналі засідання.

Раніше предстоятель УКГЦ Святослав у посланні "Наша Свята Софія" з нагоди сторіччя відновлення соборності українського народу та його держави, зазначив, що Київська Церква, перебуваючи в повному сопричасті з древніми церквами Риму і Царгорода, стала вірним дороговказом до вселенського братерства християнських народів. "Софія бо - символ непереборної єдності і мудрості, яка величається над стінами тимчасових непорозумінь і чвар", - переконаний глава українських греко-католиків.

У своєму посланні він також зазначив, що київське християнство сформувало "особливу літургійну, богословську, духовну та канонічну спадщину". "Сьогодні ми разом з нашими православними братами, співспадкоємцями Київської Церкви, покликані заново відкрити цей наш спільний скарб, досліджувати і розвивати його як дорогоцінний фундамент нашого духовного єднання", - зазначив предстоятель УГКЦ.

Як повідомлялося, 23 лютого почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав главу УГКЦ не здійснювати божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві, висловивши стурбованість тим, що заплановане в квітні богослужіння УГКЦ в Софійському соборі може "викликати протистояння між православними і греко- католиками і порушити міжконфесійний діалог в Україні".

"Ми хочемо і надалі зберігати хороші відносини між Українською православною церквою та Українською греко-католицькою церквою, які склалися між нами протягом останніх десятиліть. Аби не допустити міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитися від проведення паломництва і здійснення божественної літургії в соборі Святої Софії в Києві", - йдеться у зверненні патріарха Філарета.

Він також зазначив, що УГКЦ раніше ніколи не здійснювала літургії в соборі Святої Софії.

У прес-службі ж Київської митрополії повідомляли, що предстоятель новоствореної ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній направив лист главі УГКЦ "з питань, які стосуються двох церков". Представники греко-католицької церкви, як повідомляло ZN.UA, в свою чергу, повідомили, що глава УГКЦ Святослав перебував тоді за кордоном, у зв'язку з чим зустріч можлива після його повернення.

25 лютого департамент інформації УГКЦ поінформував про те, що зустріч предстоятелів Української греко-католицької церкви Святослава і Православної церкви України Епіфанія для обговорення невирішених питань планується найближчим часом.

При цьому в УГКЦ відзначали, що на той момент остаточного рішення про формат проведення богослужіння в Софійському соборі 7 квітня 2019 року ще не прийнято, і в рішенні цього питання Церква "керується нормами і вимогами державного законодавства і з повагою ставиться до почуттів наших православних братів".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Керівництво ЄС підтримує пропозицію лідерів Польщі та Греції створити "спільний щит ППО"

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА