07:21 18.03.2019

Наслідний принц Саудівської Аравії розпочав кампанію з переслідування інакомислячих за рік до вбивства журналіста Хашкаджі

2 хв читати
Наслідний принц Саудівської Аравії розпочав кампанію з переслідування інакомислячих за рік до вбивства журналіста Хашкаджі

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман санкціонував секретну кампанію з метою змусити замовкнути інакомислячих громадян свого королівства більш ніж за рік до вбивства журналіста Джамаля Хашкаджі, повідомляє The New York Times з посиланням на американських чиновників, обізнаних з секретними звітами розвідки.

Згідно з даними співрозмовників видання, за наказом принца-наступника було створено спеціальну групу оперативників, яка, починаючи з 2017 року, провела десяток операцій, що включають спостереження, викрадення, затримання і катування саудівських громадян, а також вбивство журналіста Washington Post.

Як повідомили джерела газети, група контролювалася Саудом аль-Кахтані, консультантом із засобів масової інформації наслідного принца. Його заступником був співробітник служби безпеки Саудівської Аравії Махер Абдулазіз Мутреб. Іншим оперативником у команді був Таар Галеб аль-Харбі, член королівської гвардії.

Відзначається, що Махер Абдулазіз Мутреб і Таар Галеб аль-Харбі нині перебувають під слідством в Ер-Ріяді за обвинуваченнями у вбивстві Дж.Хашкаджі, а Сауд аль-Кахтані утримується під домашнім арештом. У зв'язку з цим, підкреслює видання, неясно, чи продовжує група свою роботу.

На думку співрозмовників видання, репресії в Саудівській Аравії різко загострилися після того, як Мухаммед бен Салман став наслідним принцом у 2017 році.

Відтоді були затримані десятки священнослужителів, інтелектуалів і активістів, а також людей, які розмістили критичні або саркастичні коментарі про уряд у Twitter.

"Ми ніколи не бачили такого масштабу. Такий дисидент, як Джамаль Хашкаджі в минулому не потребував би таких зусиль", - заявив виданню Брюс Рідель, колишній аналітик ЦРУ.

Зі свого боку, прес-секретар посольства Саудівської Аравії у Вашингтоні повідомив, що королівство "дуже серйозно ставиться до будь-яких тверджень про жорстоке поводження з підсудними, які очікували суду, або ув'язненими, які відбувають покарання".

"Саудівські закони забороняють тортури і притягують до відповідальності осіб, причетних до таких зловживань владою, а судді не можуть розглядати свідчення, отримані під тиском", - додав він.

За його словами, державний прокурор королівства і комісія з прав людини Саудівської Аравії розслідують "недавні затвердження".

Дж.Хашкаджі, який працював на американське видання Washington Post, був убитий в будівлі консульства Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Тіло журналіста так і не було знайдено.

Розслідування цієї справи окремо проводять турецька та саудівська влада, тоді як деякі ЗМІ пов'язували вбивство з принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом Аль Саудом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Світові лідери шоковані замахом на Фіцо, бажають йому одужання

На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників після обстрілів ворога

Ворог продовжує атаки вздовж майже всієї лінії фронту, на харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено п'ятиповерхівку, двох людей госпіталізовано - Синєгубов

ЗМІ: Замах на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо скоїв 71-річний письменник Юрай Цинтула

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалий - Синєгубов

Зеленський замінив Еміне Джапарову на Ірину Боровець на посаді голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО - указ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА