12:01 23.03.2019

Астана стане "Сяючим правителем", найімовірніше, в понеділок

2 хв читати
Астана стане "Сяючим правителем", найімовірніше, в понеділок

Астана буде остаточно перейменована в місто Нур-Султан після опублікування тексту закону в офіційних ЗМІ, повідомили в суботу агентству "Інтерфакс-Казахстан" в Мін'юсті Казахстану.

"Набирає чинності після опублікування в газетах і еталонному банку", - сказали в Мін'юсті, додавши, що текст має бути опубліковано в газеті "Казахстанська правда".

Черговий випуск газети вийде в понеділок, уточнили агентству в виданні.

У суботу новий президент країни Касим-Жомарт Токаєв підписав закон "Про внесення змін до Конституції Республіки Казахстан" стосовно перейменування столиці в місто Нур-Султан - на честь першого глави республіки Нурсултана Назарбаєва, а також відповідний указ.

Нурсултан - багатоскладове ім'я. З арабської воно перекладається як "нур" - "сяйво, світло" і "султан" - "правитель, владний".

Після складання присяги 20 березня К.Токаєв виступив з ініціативою перейменувати столицю Астану в Нур-Султан, а також увічнити першого президента країни Н.Назарбаєва в назві центральних вулиць міст. Того ж дня парламент на спільному засіданні палат, розглянувши у двох читаннях, ухвалив закон про внесення поправки до Конституції про перейменування Астани.

Тим часом у четвер і п'ятницю в Астані і Алмати відбулися стихійні мітинги незгодних з перейменуванням столиці. За даними очевидців, в Астані було затримано близько 60 осіб, в Алмати - близько 20. У департаментах поліції цих міст інформацію про затримання не коментують.

Спочатку місто, засноване в 1830 році як козацьке поселення, називався Акмолинськ. У 1961 році його перейменували в Целіноград. У 1992-1998 рр. місто називалося Акмола. У грудні 1997 року столиця Казахстану була за ініціативою Н.Назарбаєва перенесена з Алмати в Акмолу, яку в травні 1998 року перейменували в Астану (в перекладі з казахської мови - "столиця").

Перейменувати столицю на честь Н.Назарбаєва політики і громадські діячі пропонували неодноразово. Востаннє, в листопаді 2016 року, казахстанські депутати запропонували перейменувати столицю в Нурсултан або Назарбаєв, проте глава держави виступив проти цього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Десятеро українських військових пройшли в Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16

ДБР викрило правоохоронців із Донецької області, які безпідставно нарахували понад 2,6 млн грн бойових доплат підлеглим

"Суспільне" розширює виробництво власного контенту на "Першому" і продовжить обмін контентом із усіма учасниками марафону "Єдині новини"

Запобіжний захід для заступника міністра агрополітики Дмитрасевича збережено - Апеляційна палата

Від початку доби відбулося 37 бойових зіткнень, найгарячіша ситуація на покровському напрямку - Генштаб

Ініціатива щодо посилення української ППО вже зібрала майже мільярд євро - МЗС Німеччини

США передали Харкову спецобладнання для відновлення електромереж

В Україні активно розвивається серійне виробництво наземних дронів

Міносвіти розробило рекомендації для вишів і профтехів щодо підготовки до нового 2024/2025 навчального року

Уночі ППО знищила один БпЛА Shahed у Миколаївській області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА