20:11 25.03.2019

Прокуратура направила до суду справу про "фіктивні тендери", в яких підозрюють заступника голови Запорізької облради

3 хв читати
Прокуратура направила до суду справу про "фіктивні тендери", в яких підозрюють заступника голови Запорізької облради

Прокуратура Харківської області затвердила обвинувальний акт стосовно заступника голови Запорізької облради Владислава Марченка та його брата Марка, а також заступника міського голови Запоріжжя Анатолія Пустоварова, підозрюваних у справі про "фіктивні тендери".

"Братам інкримінується заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб у великих та особливо великих розмірах (ч. 4, 5 ст. 191 КК України). Їхньому спільникові - аналогічний злочин в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України)", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Обвинувальний акт направлено до Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя.

Матеріали щодо четвертого фігуранта справи - директора одного з комунальних підприємств Мелітополя - виділено в окреме провадження. Вироком Мелітопольського міськрайонного суду його визнано винним за ч. 4 ст. 191 КК України. Засуджений у повному обсязі відшкодував завдані збитки.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання деяких місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник голови Запорізької обласної ради, керівник фракції "Самопоміч" в облраді та керівник Запорізької облорганізації партії Владислав Марченко та заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, якому, за попередніми даними, вдалося втекти з міста.

Пізніше адвокат В.Марченка Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисний був затриманий після обшуку у нього вдома слідчим харківської прокуратури і відправлений до Харкова, де йому буде вручено підозру за підписом прокурора Харківської області в скоєнні злочину.

У партії "Об'єднання "Самопоміч" розцінюють затримання В.Марченка як тиск на політичну силу. Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя затримання голови запорізької "Самопомочі".

22 грудня 2017 р. прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України) В.Марченку, його братові та директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами.

"Лише цього року (2017 р. - ІФ) проведено понад 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося лише між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не надавалися, кошти переказувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переказували фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку.

Унаслідок цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА