10:33 23.04.2019

Суд відхилив клопотання САП про тимчасове відсторонення від посади голови "Спецтехноекспорту"

3 хв читати

Солом’янський районний суд Києва відхилив клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про тимчасове відсторонення від посади голови "Спецтехноекспорту" (СТЕ) Владислава Бельбаса з огляду на обвинувачення, пред'явлені антикорупційними органами в березні менеджерам СТЕ, в розтраті 55,5 млн грн держкоштів під час реалізації контракту на модернізацію Ан-32 індійських ВПС.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок в прес-службі "Спецтехноекспорту", відповідне рішення Солом’янський районний суд ухвалив 18 квітня.

Як уточнили в прес-службі, сторона обвинувачення просила суд відсторонити голову СТЕ з посади в інтересах досудового розслідування терміном на два місяці.

Як повідомлялося, на початку березня В.Бельбаса, екс-директора СТЕ Павла Барбула та ще кількох екс-співробітників компанії заарештували детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і САП за підозрою в розтраті 55,5 млн грн держкоштів під час реалізації контракту на модернізацію Ан-32 індійських ВПС. Через декілька днів рішенням Солом’янського райсуду В.Бельбаса було звільнено під заставу в розмірі 7 млн грн, а П.Барбула - під заставу у розмірі 1,9 млн грн.

Згідно з повідомленням прес-служби НАБУ, "досудове розслідування встановило, що екс-директор "Спецтехноекспорту" із залученням двох своїх заступників, директора департаменту і завідувача сектору компанії організував схему розтрати коштів сумою $2,2 млн, що належать державі в особі ДП "Завод 410 ЦА", та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи". За інформацією ЗМІ, менеджерам СТЕ інкримінували співпрацю з компаніями-посередниками, що мають ознаки фіктивності.

Тоді ж у березні прес-служба ДП "Завод 410 ЦА", що входить до "Укроборонпрому", поширила офіційну заяву з проханням до правоохоронних органів та ЗМІ утриматися від поширення "будь-якої непідтвердженої" та маніпулятивної інформації навколо масштабного контракту, яке підприємство реалізовує спільно із СТЕ, у сфері ВТС з Індією на модернізацію Ан-32 індійських ВПС і не ставити під загрозу зриву перспективну співпрацю у сфері ВТС між Україною та Індією.

В.Бельбас, що очолює з червня 2018 року "Спецтехноекспорт", за даними з відкритих джерел, до цього призначення обіймав посаду директора ТОВ "Дозор Авто" (раніше - "Богдан Схід Авто").

ДП "ДГЗП "Спецтехноекспорт" - один із провідних українських спецекспортерів. За рішенням уряду з 2010 року входить до держконцерну "Укроборонпром". За даними компанії, на сьогодні загальний обсяг портфеля замовлень "Спецтехноекспорту" оцінюється у близько $500 млн, компанія реалізує ВТС із замовниками більш ніж із 30 країн. За підсумками роботи на зовнішніх ринках озброєнь у 2018 році, за даними компанії, "Спецтехноекспорт" уклав нові контракти у сфері ВТС на суму близько $300 млн.

З урахуванням запроваджених США та ЄС санкцій стосовно РФ і покупців російських озброєнь у Києві чекають на розширення позицій України на регіональних збройових ринках країн Близького Сходу та Південно-Східної Азії, включно з індійським оборонним ринком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

У Кропивницькому пожежа на підприємстві, інформація про постраждалих уточнюється - ДСНС

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА