20:01 05.06.2019

Блокування прийомкою МОУ поставок до ЗСУ нових БТР-4 із комплектацією країн НАТО може зацікавити Військову прокуратуру

4 хв читати
Блокування прийомкою МОУ поставок до ЗСУ нових БТР-4 із комплектацією країн НАТО може зацікавити Військову прокуратуру

Держконцерн "Укроборонпром" може звернутися до Військової прокуратури з метою виявлення можливих корупційних та інших ризиків в умисному блокуванні військовою прийомкою Міністерства оборони поставок до бойових частин ЗСУ нових БТР-4, зібраних у рамках виконання держоборонзамовлення (ДОЗ) на потужностях держконцерну в комплектації країн-партнерів НАТО.

Згідно з повідомленням прес-служби держконцерну в середу, предметом вивчення органів Військової прокуратури можуть стати, зокрема, корупційні та інші ризики в роботі 85-го військового представництва МОУ на ХКБМ ім. Морозова, що входить до "Укроборонпрому", яке демонструє в умовах воєнного часу в країні "формальний і бюрократичний підхід до своїх обов'язків".

Так, акцентують у держконцерні, військова прийомка вимагає проведення випробувань за ГОСТом німецького двигуна Deutz, яким оснащується БТР-4, в умовах Арктики. "Йдеться про перевірку роботи його патрубків та інших гумовотехнічних виробів при екстремально низькій температурі у -45 С. І це враховуючи те, що найнижча температура в Україні за весь час проведення метеорологічних досліджень становила -42 С і була зафіксована у 30-х роках минулого сторіччя", - пояснюють в "Укроборонпромі".

"Норма в -45 С є умовою ГОСТ і встановлювалася з урахуванням можливості ведення бойових дій СРСР в умовах арктичного клімату. Сучасний німецький двигун Deutz витримав ці випробування, але на проведення такого тестування було витрачено кілька тижнів", - уточнює прес-служба.

Також, наголошується в повідомленні, військова прийомка вимагала проведення чергового відстрілу броні БТР-4 виробництва ЄС, незважаючи на те, що такі випробування проводилися на постійній основі з 2016 року десятки разів і щоразу були успішними. "Нещодавно було проведено черговий відстріл бронеплит - жодного пробиття броні не зафіксовано", - зазначають у держконцерні, акцентуючи: "Представники військової прийомки відмовилися визнавати ці випробування і демонстративно залишили полігон. Офіційна причина: через високу температуру (+35 С), швидкість польоту кулі була більша за встановлену й мала більше бронепробиття, ніж у чинних нині архаїчних нормах ГОСТу, якими керується військова прийомка. Тобто обстріл боєприпасом, який має більшу потужність, однак не пробиває броню, не визнається, тому що це не прописано в нормах 30-40 річної давнини".

Як зазначають в "Укроборонпромі", загалом новий БТР-4 пройшов уже понад півсотні різних випробувань, а військове представництво МОУ на ХКБМ "знаходить нові причини, щоб техніка не потрапила до бойових підрозділів української армії".

У зв'язку з цим в "Укроборонпромі" уточнюють, що БТР-4 на 40% складається з комплектуючих виробництва країн НАТО і ЄС, а сертифікати якості ЄС або будь-якої іншої країни військова прийомка не визнає. Формальне ставлення до справи дозволяє військовій прийомці МОУ витребувати перевірку на відповідність ГОСТу більше ніж 8 тис. комплектуючих, вузлів і агрегатів, що імпортуються в рамках оборонної промкооперації з ЄС і НАТО, і блокування поставок нової бронетехніки в армію може тривати роками, констатують у дежконцерні.

Як наголошують в "Укроборонпромі", такий виключно "формалізований і бюрократичний" підхід 85-го військового представництва МОУ до своїх обов'язків дає привід держконцерну звернутися до Військової прокуратури, "яка має встановити можливі корупційні чи інші ризики, пов'язані з діяльністю військової прийомки на оборонному заводі".

Днями прес-служба "Укроборонпрому" повідомила, що виготовлена ХКБМ ім. Морозова чергову партію БТР-4 з фінської сталі MiiLux Protection, яка успішно пройшла повний цикл випробувань, включно з відстрілами, що довели високу якість броні та всієї машини, не допущено в експлуатацію в армії. Військова прийомка МОУ відмовилася приймати виготовлену продукцію до того, як підприємство не підтвердить хімічний склад фінської броні на її відповідність чинним в українському ОПК застарілим радянським стандартам ГОСТу. В "Укроборонпромі" наголошували, що "інцидент із БТР-4" ставить під загрозу практично всі сучасні розробки озброєнь і військової техніки (ОВТ) національного ОПК, зокрема і його приватний сегмент, оскільки нові українські ОВТ створюються на основі міжнародних стандартів ЄС і НАТО.

Як повідомлялося, 14 травня після трирічного процедурного блокування Верховна Рада розблокувала набуття чинності затверджених нардепами в липні 2015 року змін до Кримінального кодексу України, які передбачають кримінальну відповідальність за порушення техстандартів в ОПК. В "Укроборонпромі" попередили, що поточні протиріччя реформи системи стандартизації в ОПК становлять серйозні ризики зриву ДОЗ і планів ВТС, зокрема у сфері імпортозаміщення.

Забезпечення до 2020 року повної сумісності ЗСУ зі ЗС країн-членів НАТО закріплено в ухваленій у 2015 році новій Воєнній доктрині України. У квітні за підсумками міжвідомчої наради "Укроборонпром" повідомив про підготовку "дорожньої карти" з модернізації чинної галузевої системи стандартизації та її переведення на стандарти НАТО до 2022 року.

У січні міністр оборони Степан Полторак за підсумками інспекції виконання ДОЗ на провідних підприємствах бронетанкового кластера "Укроборонпрому" висловив упевненість у своєчасному виконанні ОПК "перехідних держконтрактів" за ДОЗ на 2018-2019 рр., а також ДОЗ на 2019 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров в Анкарі обговорив із турецьким колегою співпрацю у сфері оборони, ситуацію на фронті та регіоні Чорного моря

Аварійні відключення світла застосовуватимуться в Україні з 21:00 до 24:00 вівторка

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

В УКРАЇНІ АВАРІЙНІ ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ - ОБЛЕНЕРГО

Блінкен: Майбутня двостороння угода у сфері безпеки з Україною передбачає підтримку оборони та безпеки за низкою найважливіших напрямів

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Блінкен у Києві пообіцяв, що США конфіскують заморожені активи РФ

Блінкен: Мобілізація дасть змогу Україні зміцнити оборону і дасть відпочинок воїнам, які понад два роки на фронті

Помічник держсекретаря США не виключив призупинення фінансової допомоги Грузії

Страхування від воєнних ризиків пропонують до 50 страхових компаній України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА