15:36 07.07.2019

ЄС висловив занепокоєння підвищенням рівня збагачення урану Іраном

2 хв читати
ЄС висловив занепокоєння підвищенням рівня збагачення урану Іраном

Євросоюз "надзвичайно занепокоєний" оголошенням Ірану про черговий крок із відходження від своїх зобов'язань у рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) за іранською ядерною програмою, заявила Мая Косьянчич, прес-секретар глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні.

Тегеран у неділю оголосив, що підвищує рівень збагачення урану на понад встановлений СВПД рівень у 3,67%.

"Ми закликали Іран не вживати подальших заходів, які підривають ядерну угоду. Ми настійно закликаємо Іран припинити і повернути назад всю діяльність, несумісну з його зобов'язаннями щодо ядерної програми", - сказала Косьянчич.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу зі свого боку назвав ці заходи Ірану "небезпечним кроком", який веде до створення Тегераном ядерної зброї.

"Цей крок Ірану є дуже небезпечним, я закликаю своїх друзів, лідерів Франції, Великої Британії, Німеччини: ви уклали угоду і сказали, що в той момент, коли вони (іранці - ІФ) підуть на такий крок, будуть введені жорсткі санкції. І де ж ви?", - сказав Нетаньягу на початку засідання кабінету міністрів.

Тегеран в неділю офіційно оголосив, що розпочинає збагачення урану вище обумовленої в СВПД позначки в 3,67%.

"Сьогодні ми відмовляємося від деяких своїх зобов'язань щодо рівня збагачення (урану - ІФ)", - заявив на прес-конференції заступник міністра закордонних справ ІРІ Аббас Аракчі.

Учасники прес-конференції не уточнили, до якого рівня тепер здійснюватиметься збагачення урану. Вони пояснили, що збагачення "перевищить 3,67%".

Водночас напередодні Алі Акбар Велаяті, радник верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, завив, що рівень збагачення планується підняти до 5%. Він наголосив, що цей уран буде використовуватися виключно в мирних цілях, зокрема, на АЕС в Бушері.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА