08:45 17.07.2019

ДБР встановлює, за які кошти закуповувалося обладнання для ситуативної кімнати в АПУ та її правовий режим

2 хв читати
ДБР встановлює, за які кошти закуповувалося обладнання для ситуативної кімнати в АПУ та її правовий режим

Державне бюро розслідувань встановлює, за які кошти було закуплено обладнання для ситуативної кімнати в Адміністрації президента України і який у неї був правовий режим роботи, повідомив директор ДБР Роман Труба.

"У цьому провадженні опрацьовується кілька версій. І найголовніше - дослідити і дати відповідь на наступні запитання... за які кошти було закуплено обладнання, яке міститься в цій кімнаті, і який її правовий режим", - розповів Труба у вівторок ввечері в ефірі радіо "Новое время".

За його словами, ДБР перевіряє свідчення свідків, зокрема перевіряється поширена в соцмережах інформація, що це було особисте майно п'ятого президента України Петра Порошенка.

"Другий важливий напрям розслідування - вивчити, яка інформація містилася на носіях, котрі зберігалися в цій кімнаті", - зазначив Труба.

Він додав: "Я знаю, що є цікава інформація, яку, сподіваюся, протягом декількох місяців буде доведено до відома суспільства".

Як повідомлялося, увечері 28 травня новопризначений секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що з ситуативної кімнати в АП зникли монітори, техніка і сервери із секретною інформацією. На відеоролику, оприлюдненому на його сторінці в соцмережі Facebook у вівторок ввечері, Данилюк демонструє порожню кімнату з голими стінами і порожні серверні стійки.

У відповідь на це екс-прес-секретар п'ятого президента України Святослав Цеголко заявив, що вся техніка з ситуативної кімнати Адміністрації президента була орендована на кошти Петра Порошенка, тому була повернена власникові, а секретної інформації на ній не було. Цеголко зазначив, що в РНБО є ситуативний центр з усіма конфіденційними серверами.

У свою чергу колишній секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що головний ситуативний центр РНБО з відповідним обладнанням перебуває під охороною і працює в штатному режимі.

29 травня співробітники ДБР провели огляд ситуативної кімнати в АПУ через заяву Данилюка про зникнення техніки з цього приміщення. "Ми оперативно відреагували на факти, які озвучив секретар РНБО... Ми внесли відомості (до ЄРДР - ІФ) і наразі ми зареєстрували кримінальне провадження, розслідування проводять слідчі територіального управління в Києві. Сьогодні ми проводимо огляд місця події, в подальшому допитуватимемо свідків, зокрема тих осіб, які вчора, сьогодні давали певне бачення цієї події", - сказав директор ДБР Роман Труба журналістам у середу в Києві.

Він запевнив: "Найближчим часом ми дамо відповіді на ті запитання, які цікавлять суспільство".

Директор ДБР зазначив, що під час проведення слідчих дій буде встановлено також законність розміщення цього обладнання в цьому приміщенні, на які кошти і хто його придбав. "Оперативний супровід нам надаватимуть оперативні підрозділи інших правоохоронних органів, ми звернулися до СБУ для надання нам оперативного супроводу", - сказав Труба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА