19:16 25.07.2019

Епіфаній назвав розграбування кафедрального храму ПЦУ в Сімферополі святотатством і закликав притягнути винних до відповідальності

2 хв читати
Епіфаній назвав розграбування кафедрального храму ПЦУ в Сімферополі святотатством і закликав притягнути винних до відповідальності

Розграбування центру Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) - кафедрального храму святих Володимира та Ольги в м. Сімферополі є злочином перед законом, наступом на свободу віросповідання та вандалізмом проти дому Господнього, а винні в цьому мають понести відповідальність, заявляє предстоятель УПЦ (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"24 липня 2019 року, якраз в день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги, стало відомо, що майно кафедрального собору в Сімферополі після "рішення суду" було поламано і розграбовано. За словами архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, окупаційне "Міністерство майнових і земельних відносин Криму" розпочало "внутрішній ремонт" приміщень собору. У зв'язку з цим майно, яке перебувало в опечатаних приміщеннях собору, архієпископ Климент виявив поламаним або зниклим. Частину речей викинуто на звалище біля храму, інші - просто відсутні. Висловлюю своє глибоке обурення цим черговим фактом насильства російської окупаційної влади проти нашої релігійної громади в Криму", - написав Епіфаній на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Він назвав подію наступом на свободу віросповідання з боку російської окупаційної влади в Криму і зазначив, що та протягом останніх п'яти років систематично знищує українські православні громади на півострові й "з особливою підступністю... бореться проти центру Кримської єпархії Православної Церкви України - кафедрального храму святих Володимира і Ольги в м. Сімферополі".

"Нагадую тим, хто безпосередньо причетний до насильницьких дій проти храму: ви чините не лише злочин за людським законом, але і вандалізм проти дому Господнього та святотатство, які є важкими гріхами перед Богом. Особливо цинічним є вчинення таких злочинів перед престольним святом кафедрального собору та днем Хрещення Київської Руси-України, події якого, як відомо, історично пов'язані із землею Криму", - наголосив митрополит.

У зв'язку з цим Епіфаній закликав українську та міжнародну громадськість вимагати від РФ припинити порушення прав української православної громади Криму, а винних - притягнути до відповідальності, "включно з посиленням міжнародних санкцій проти конкретних осіб та Російської Федерації як держави, що порушує одне з основоположних прав людини".

Посольство США в Україні також висловило занепокоєння щодо розграбування храму. "Ми стурбовані повідомленнями ЗМІ про розграбування Собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі. Мешканці Криму заслуговують мати можливість вільно і без залякувань проводити богослужіння, як вони бажають. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Крим – це Україна", - йдеться в повідомленні посольства у Twitter.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Світові лідери шоковані замахом на Фіцо, бажають йому одужання

На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників після обстрілів ворога

Ворог продовжує атаки вздовж майже всієї лінії фронту, на харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено п'ятиповерхівку, двох людей госпіталізовано - Синєгубов

ЗМІ: Замах на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо скоїв 71-річний письменник Юрай Цинтула

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалий - Синєгубов

Зеленський замінив Еміне Джапарову на Ірину Боровець на посаді голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО - указ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА