08:08 18.08.2019

У Туреччині, можливо, виявили могилу внучки цариці Тамари

2 хв читати
У Туреччині, можливо, виявили могилу внучки цариці Тамари

Посольство Грузії в Анкарі повідомило про виявлення археологами на північному заході Туреччини могили ймовірно внучки цариці Тамари - легендарної грузинської княжни Гурджі-Хатун.

За даними посольства, в районі Пасинлер турецького міста Ерзурум були проведені археологічні розкопки, в результаті яких виявлено саркофаги, що ймовірно належать сельджукському султану Ала ад-Діну Кай-Кубада II і його матері царівні Тамарі, яку прозвали Гурджі-Хатун.

Посольство зазначає, що приступило до вивчення зазначеного питання.

Згідно з історичними даними, розміщеними на сайті Національної бібліотеки парламенту Грузії, Тамара - Гурджі-Хатун, яка була онукою цариці Тамари, яка правила на стику 12-13 століть і дочкою цариці Русудан, котра в 13-річному віці (в 1236 році) була видана заміж за 17 -річного Румського султана Гійас ад-Діна Кей-Хосрова II. Одруження мало політичний характер і відповідно до умов шлюбу, вона зберегла можливість залишатися православною християнкою.

Зазначається, що Тамара була улюбленою дружиною султана, який називав її Гурджі-Хатун (Грузинська пані). Історики стверджують, що султан хотів увічнити обличчя своєї дружини на монетах, але це було заборонено в ісламі, і тоді він вдався до хитрощів, випустивши в 1236 році монети, на яких був викарбуваний її знак: Сонце в зодіаку Льва. Прийнято вважати, що "сонце", зображене на монеті, - це Гурджі-Хатун. Пізніше ця емблема "Шир у Хуршид" ("Лев і Сонце") стала однією з найбільш знаменитих на Сході.

Після смерті султана, його вдова стала дружиною візира Муїн Ед-Діна Сулеймана Фервані, котрий очолив державу. Згідно з історичними даними, Гурджі-Хатун підтримувала дружні стосунки з філософом і поетом Джелал ед-Діном Румі - засновником в Кон’ї ордена дервішів-суфіїв і була членом цього ордена, відкритого для представників будь-якої монотеїстичної релігії.

У 1277 році, за історичними відомостями, монголи вбили чоловіка Гурджі-Хатун Сулеймана Фервані. Достовірних письмових джерел про останні роки Гурджі-Хатун немає, так само як і невідомим дотепер залишалося місце її поховання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА