16:59 17.09.2019

Карпюк вважає, що РФ погодилася на звільнення утримуваних осіб тому, що США та Європа подають їй сигнали про співпрацю в певних питаннях

3 хв читати
Карпюк вважає, що РФ погодилася на звільнення утримуваних осіб тому, що США та Європа подають їй сигнали про співпрацю в певних питаннях

Звільнений з ув'язнення в РФ український політв'язень Микола Карпюк вважає, що керівництво Росії погодилося на взаємне звільнення утримуваних осіб з України, тому що США та Європа подають їй певні сигнали про співпрацю для "забезпечення певних процесів стабілізації у світі".

"Потрібно розуміти, що обмін відбувся завдяки відповідним позиціям і домовленостям нинішнього керівництва України та нинішнього керівництва Росії. На моє переконання, Росія пішла в цьому напрямі на поступки лише тому, що їм наразі дають такі сигнали і США, і Європа: що готові йти з ними на співпрацю, щоб забезпечити певні процеси стабілізації у всьому світі. Й Росія вкрай необхідна сьогодні США як союзник у певних процесах, як і Європі", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Карпюк зазначив, що президента РФ Володимира Путіна "зобов'язали показати світовій спільноті, що він готовий робити якісь кроки назустріч". "Першим кроком, я так вважаю, і був наш обмін", - вказав він.

Карпюк також заявив, що у своїх свідченнях він чітко сказав, що не знає, чи був у Чечні Арсеній Яценюк, і не говорив про те, що екс-прем'єр-міністр України брав участь у тій війні.

Він пояснив, що, починаючи з 2001 року, прокуратура Чеченської Республіки в рамках кількох кримінальних справах направляла в Україну запити про участь українських громадян у бойових діях на її території. "Тих томів кримінальної справи станом на осінь 2014 року набралося 1,5 тисячі, й жодну людину не заарештовано, не ув’язнено. Потрібно було якось списувати цю справу. Я думаю, попалися ми, нас і "підключили до цього", - вважає Карпюк.

Говорячи про своє незаконне засудження в РФ, він наголосив, що його катували, щоб він зізнався у своїй участі в чеченській війні, в якій він участі не брав.

"Скажу відверто, я був командиром УНСО у війні в Придністров'ї, був командиром УНСО у війні 1993 року Абхазії, був там поранений. Але на чеченську війну я не їздив через дві причини: в той час у мене дуже хворіла мама, яка й померла в березні 1995 року, і друга - я не підтримував участі нашої організації в цій війні. Ми симпатизували та збирали гуманітарну допомогу чеченцям. Але для нас тоді було важливо зберегти ситуацію в Криму, де відбувалися сепаратистські тенденції", - розповів Карпюк.

Як відомо, Миколу Карпюка та ще одного звільненого 7 вересня українця Станіслава Клиха затримали в березні 2014 року. Верховний суд Чечні 26 травня 2016 року засудив Карпюка та Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно у справі про участь у бойових діях у першу чеченську кампанію в складі організації УНА-УНСО, забороненої в РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА