12:40 17.10.2019

Госпсуд призупинив розгляд позову про повернення акцій ПриватБанку Коломойському до рішення апеляційного адмінсуду за його позовом про націоналізацію банку

3 хв читати

Суддя Господарського суду Києва Людмила Шкурдова 16 жовтня призупинила розгляд позову екс-власників ПриватБанку (Київ) Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій до вирішення справи, яка розглядається в суді адміністративної юрисдикції на рівні апеляції про законність націоналізації банку, повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку України Віктор Григорчук.

"Після того як буде розглянуто спір у суді адміністративної юрисдикції, виходячи зі змісту цього рішення, яке ми отримали сьогодні, буде продовжено слухання за цим позовом", - сказав він журналістам у Києві в четвер.

Представник Нацбанку нагадав, що Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку. Кабмін, Нацбанк і сам банк у травні оскаржили це рішення. Воно слухатиметься у Шостому апеляційному адміністративному суді.

Водночас Григорчук зазначив, що провадження у цій справі в апеляційному суді поки що не відкрито, тому дата ухвалення рішення щодо нього невідома.

Представник Нацбанку зазначив, що відповідачі у справі про повернення акцій і раніше звертали увагу Госпсуду на те, що є спір про законність націоналізації. "Раніше суддя не вбачала за необхідне зупиняти провадження у цій справі, але чомусь почала вбачати це вчора", - сказав Григорчук.

Юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв зазначив журналістам, що банк задоволений тим, що суд все-таки прийняв раніше озвучену банком позицію про необхідність призупинити справу до рішення в адмінсудах.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% та 16,5748% акцій ПриватБанку, про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Під час слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пунктом щодо повернення їм акцій ПриватБанку, і суд задовольнив це клопотання. Водночас суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. Тоді ж до списку відповідачів було додано Нацбанк України, НКЦПФР, ПриватБанк, а також зберігачів Укрексімбанк та "Солід Дніпро".

Потім засідання суду за позовом неодноразово переносили, а клопотання відповідачів про відвід судді Людмили Шкурдової відхиляли.

Нині сторони провадять також численні інші судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, 14 жовтня у другому спорі між ПриватБанком та екс-власниками в апеляційному суді Лондона перемогу здобув націоналізований банк. "Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатньо передумов для судового розгляду справи та отримання відшкодування в сумі майже $3 млрд. Судовий указ про всесвітній арешт активів залишається чинним до рішення по суті", - прокоментував рішення Лондонського суду Мінфін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

Війська РФ за добу завдали по Україні 13 ракетних і 118 авіаційних ударів

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА