07:28 28.10.2019

До Тбілісі з Держфільмофонду РФ повернулися ще 17 грузинських фільмів

2 хв читати
До Тбілісі з Держфільмофонду РФ повернулися ще 17 грузинських фільмів

До Грузії увечері в неділю доставлені ще 17 грузинських фільмів, більшість яких були створені в 20-х роках минулого століття, і весь цей час їх оригінали знаходилися в сховищі Держфільмофонду РФ.

"Серед 17 повернутих зараз грузинських фільмів, довгий час вважалася загубленою картина "Їхнє царство" - дебютна режисерська робота Михайла Калатозова (Калатозішвілі - ІФ), знята ним у 1928 році разом з першою грузинською жінкою-режисером Нуцою Гогоберідзе, а також фільми режисерів Олександра Цуцунави, Коте Марджанішвілі, Ніколоза Шенгелая, Володимира Барські, Захарія Берішвілі, Ніколоза Кахідзе, Георгія Макарова, Михайла Геловані, Коте Мікаберідзе, Михайла Чіаурелі, створені в 1926-1930 роках", - йдеться в повідомленні Міносвіти республіки.

До Грузії повернутий і фільм режисера Тенгіза Абуладзе "Покаяння", знятий ним у 1986 році, демонстрації якого в секції "Cannes Classics" протягом двох років вимагає Канський кінофестиваль, але через низьку якість копії, що зберігається в Грузії, її не вдавалося досі презентувати на цьому кінофестивалі.

Як повідомляє міністерство освіти, науки, культури і спорту Грузії, це процес, який здійснюється спільно з Національним центром кінематографії Грузії, буде продовжений і в майбутньому.

За інформацією міністерства, в 20-і роки минулого століття грузинськими кінематографістами було створено близько 200 художніх і документальних фільмів, з них 54 до останнього часу зберігалися в російському Держфільмофонді, частину з яких раніше було повернено Грузії і цей процес продовжиться в 2020 році.

Угоду про повернення грузинських фільмів, які залишалися на зберіганні в Держфільмофонді РФ було підписано в 2014 році, згідно з нею протягом семи років Держфільмофонд передасть Грузії ті грузинські фільми, які були зняті і зберігалися в архіві фонду з 1921 до 1991 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА