11:53 13.01.2020

Генпрокуратура відкрила провадження проти екс-глави ДБР Труби - нардеп Гончаренко

2 хв читати
Генпрокуратура відкрила провадження проти екс-глави ДБР Труби - нардеп Гончаренко

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження стосовно колишнього директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Романа Труби, повідомив народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко на сторінці у Facebook.

"Прийшла відповідь на мій запит до ГПУ щодо протиправних дій Романа Труби. У документі зазначено, що 13 грудня стосовно цього питання було розпочато досудове розслідування за ст. 343 КК (втручання в діяльність працівників правоохоронних органів) і ст. 387 КК (розголошення даних досудового слідства). Вести справу доручили Головному слідчому управлінню Національної поліції України", - написав нардеп, розмістивши фото відповідного листа з відповіддю від Генпрокуратури.

Гончаренко наголосив, що записи з кабінету Труби, які було оприлюднено раніше, доводять, що екс-директор ДБР неодноразово порушував закон.

"У цьому випадку просто звільнення з посади - недостатньо. Вважаю, що неупереджене розслідування дій Труби та інших фігурантів - це справа честі для правоохоронців", - підсумував він.

Як повідомлялося, 19 листопада в Telegram-каналі "Трубу прорвало" було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито директор ДБР Труба отримував вказівки від нібито генерального прокурора Руслана Рябошапки і нібито керівника Офісу президента України Андрія Богдана про припинення низки обшуків, а також нібито отримував завдання від президента Зеленського про відкриття конкретних проваджень.

Сам Труба заявив, що оприлюднені аудіозаписи не відповідають дійсності і є провокацією.

20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка допустив можливість розслідування публікації аудіозаписів в Telegram-каналі "Трубу прорвало" в рамках вже розслідуваного кримінального провадження за фактом прослуховування в кабінеті Труби.

Президент України Володимир Зеленський 20 листопада в Очакові сказав, що розбереться з цією ситуацією, коли вивчить це питання.

21 вересня Труба повідомив, що в його робочому кабінеті виявлено апаратуру для прослуховування, за його словами, записи могли містити відомості про резонансні кримінальні провадження.

Фракція "Європейська солідарність" вимагала створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента України в роботу правоохоронних органів і відсторонення від посад фігурантів розмов, зокрема, керівника Офісу президента Андрія Богдана, заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, генерального прокурора Руслана Рябошапки, директора ДБР Труби.

Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР 27 грудня та призначив тимчасовим виконувачем обов’язків директора відомства Ірину Венедіктову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА