09:43 24.01.2020

ІСД під час продажу частини компанії направила значні суми російським лобістам - DW

7 хв читати
ІСД під час продажу частини компанії направила значні суми російським лобістам - DW

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) підчас продажу половини своєї частки росіянам заплатила мільйони доларів за лобіювання в білякремлівських колах, свідчить розслідування DW, російську версія якого розміщено на сайті медіа-компанії.

При цьому наголошується, що після анексії Криму та війни на сході України російські претензії на вплив на пострадянському просторі виявилися в центрі уваги міжнародної спільноти. На цьому тлі мало хто згадує про економічну експансію Москви, яка відбулася перед цими подіям. Починаючи з 2009 року російські та наближені до російського керівництва українські бізнесмени скуповували цілі галузі. Пріоритетом були енергоємні виробництва, такі як хімічна промисловість або металургія.

"Росія підтримувала покупців знижками на газ або мільярдними кредитами "Зовнішекономбанку"(ЗЕБ) - державної корпорації розвитку. Після купівлі українського "Промінвестбанку" до сфери інтересів росіян потрапив також металургійний холдинг "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД)", - зазначається в розслідуванні DW.

При цьому нагадується, що ІСД у процесі приватизації в дев'яності роки минулого століття створив український промисловець, а нині депутат Верховної ради і екс-губернатор Донецької області Сергій Тарута разом зі своїм партнером Віталієм Гайдуком. Згодом до них приєднався третій партнер - росіянин Олег Мкртчан. Після фінансової кризи 2008 року холдинг опинився в скрутному становищі. Внаслідок цього контрольний пакет акцій ІСД у грудні 2009 року було продано групі російських інвесторів, ключовим з яких ЗМІ називали колишнього співвласника групи "Євраз" Олександра Катуніна. Кредитором виступив російський ЗЕБ.

Тарута переконаний, що угода була б неможливою без підтримки Кремля.

"Важливі рішення у ЗЕБ ухвалює російське міністерство фінансів спільно з главою уряду, який є головою наглядової ради", - констатував Тарута в недавньому інтерв'ю DW. Російський уряд на момент продажу ІСД очолював нинішній президент Росії Володимир Путін. На думку Тарути, номінальний власник Катунін є ширмою. За словами бізнесмена, справжнім власником, який ховається за хитросплетенням іноземних фірм, є ЗЕБ і таким чином російська держава. Російська корпорація досі не підтверджує цю інформацію. Запит DW щодо купівлі ІСД залишився без відповіді.

У розслідуванні констатується, що багато років про обставини продажу ІСД не говорили. Доки світло на деталі угоди, які залишалися за лаштунками, не пролила судова тяжба в Лондоні між колишніми партнерами з холдингу. Виявляється, посередником у процесі продажу росіянам виступив колишній політик і бізнесмен Ігор Бакай. Згідно з конфіденційним меморандумом, який є в розпорядженні DW, Тарута і його партнер Мкртчан зобов'язалися виплатити Бакаю небувало високу комісію об'ємом у 8,2 відсотка від суми продажу активу. Посередницький гонорар мав бути виплачений на рахунки офшорної компанії в Белізі. Згідно з меморандумом, посередник мав знайти покупця на контрольний пакет акцій ІСД і забезпечити в разі необхідності кредитне фінансування транзакції.

Бакай на той момент мав дуже хороші зв'язки в Москві, аж до кремлівських кабінетів. Ці контакти він налагодив завдяки газовому бізнесу і згодом на роботі на чолі державної української компанії "Нафтогаз". Уже 15 років підприємець живе в Росії, де він свого часу зник від кримінального переслідування на батьківщині й отримав громадянство.

За свою успішну лобістську роботу в рамках продажу ІСД Ігор Бакай отримав вражаючу суму - $225 млн - це випливає з документів судового процесу в Лондоні. Під час розгляду справи стало відомо, що ціна продажу ІСД становила $2,7 млрд за 50% плюс дві акції.

Відповідаючи на запитання DW, Тарута підтвердив, що узгоджену щедру комісію було справді виплачено. Для нього, схоже, вона стала гарною інвестицією. За допомогою росіян підприємцю вдалося більше ніж вигідно продати пакет акцій ІСД і при цьому залишитися великим акціонером із блокуючим пакетом у 25%.

У свою чергу зазначається, що угода щодо ІСД стала можливою завдяки державному фінансуванню через російську корпорацію розвитку. Незадовго до продажу контрольного пакета росіянам Тарута і його партнер Мкртчан викупили у третього партнера - Віталія Гайдука - його третину акцій. Гроші на придбання акцій Гайдука українцям дав у кредит російський ЗЕБ. Через лічені тижні куплені у екс-партнера акції Тарута і Мкртчан продали росіянам, додавши до цього пакету по 8,1% зі своїх часток. У перерахунку за акцію вони отримали в рази більше, ніж заплатили перед цим своєму партнерові. Гайдук отримав за свій пакет у 33,8% $750 млн, тоді як Таруті й Мкртчану росіяни заплатили по мільярду доларів за 8%, які продав кожен із них, констатується в розслідуванні DW.

"Пройшли роки, перш ніж Віталій Гайдук випадково дізнався, скільки отримали від росіян його колишні партнери. У 2016 році він подав позов до Високого суду Лондона. Гайдук вважає себе обдуреним і вимагає від Тарути і Мкртчана мільярд доларів компенсації. Судовий спір перебуває на завершальній стадії. У письмових поясненнях суду Тарута відкинув обвинувачення у тому, що ввів партнера в оману. За його словами, Гайдук під час продажу "був у стані скористатися порадами фахівців". Так само він вважає, що колишній партнер міг на свій розсуд торгуватися щодо ціни. Крім того, купівля частки Гайдука не має жодного стосунку до продажу акцій росіянам, йдеться в письмових поясненнях Тарути на адресу суду", - йдеться в інформації медіа-компанії.

Водночас, згідно з судовими документами, предметом розгляду в Лондоні була і комісія Бакаю. Адвокати Гайдука припускають, що цей платіж міг бути "відкатом" - тобто прихованим хабарем третім особам, які стояли за операцією. "Твердження, що лише саме по собі налагодження контактів між російським покупцем і панами Тарутою і Мкртчаном може коштувати $225 млн, абсурдно", - заявляють адвокати Гайдука.

Тарута відкинув у бесіді з DW припущення, що сплачені Бакаю гроші могли бути відкотом. "Бакай заробив ці гроші. Продажем росіянам ми зобов'язані саме йому", - говорить Тарута. За його словами, лобіювання цієї угоди було пов'язано з великим обсягом роботи. DW не вдалося зв'язатися з Ігорем Бакаєм. Олег Мкртчан перебуває в російській в'язниці. Його було визнано винним у розтраті кредитних коштів ЗЕБ, наданих уже після продажу контрольного пакета акцій ІСД.

Доказів того, що, крім Бакая, платіж на суму $225 млн міг мати інших адресатів, немає. Тарута не відповів на запитання DW про те, чи відомі йому бенефіціари белізької фірми, на рахунки якої було переведено кошти.

"Цікаво, що в переговорах про майбутнє ІСД, окрім Бакая, тоді брала участь і людина, наближена до Володимира Путіна: українець Віктор Медведчук. Цього політика і підприємця прийнято вважати "людиною Путіна" в Києві. Під час судового процесу в Лондоні стало відомо, що Бакай і Медведчук у "Меморандумі про взаєморозуміння" закріпили за собою опціон на придбання 10% акцій ІСД. У бесіді з DW Тарута пояснив ці наміри - були домовленості, що ЗЕБ даватиме кредити на розвиток компанії, і з цим були пов'язані очікування зростання. Але коли вони побачили, що цього не сталося, їм це вже було абсолютно нецікаво", - йдеться в матеріалах DW.

Наразі управління підприємствами ІСД в ОРДЛО втрачено, керівництво самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" встановило контроль над місцевими заводами і шахтами, які працюють за українськими законами. При цьому Тарута констатує, що металургійний холдинг сьогодні де-факто банкрут. З 2014 року найбільші заводи ІСД перебувають на непідконтрольній уряду частині Донбасу, їх ринкова вартість близька до нуля. Мільярдний кредит ЗЕБ, згідно з повідомленнями преси, не обслуговується. Російський банк розвитку не відповів на запитання DW про долю вкладених коштів і про можливі збитки, завдані російським платникам податків.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" Олександр Пилипенко, який раніше був віце-президентом корпорації "ІСД", холдинг раніше не надсилав жодних коштів на піар-супровід у Росії.

"Але кошти на обслуговування угод у Росії могли спрямовуватися, але я в цьому не брав участі", - додав співрозмовник агентства.

При цьому Пилипенко уточнив, що раніше прізвище Катуніна в процесі продажу частки ІСД не згадувалося.

ІСД було засновано в 1995 році Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат (розташований на неконтрольованій Україною території), Дніпровський меткомбінат (ДМК, Кам'янське Дніпропетровської обл.) і меткомбінат ISD-Dunaferr (Угорщина). ISD-Huta Czestochowa (Польща) перебуває в процесі банкрутства і ІСД втратив контроль над підприємством. Генеральний директор ІСД і колишній власник російського футбольного клубу "Кубань" Олег Мкртчан визнаний московським судом у серпні 2019 року винним в особливо великому шахрайстві з грошима "Зовнішекономбанку" і йому призначено покарання у вигляді дев'яти років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму і штрафу в 900 тисяч рублів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА