14:26 04.02.2020

Верховний Суд повернув Трубі його позов до Зеленського і ДБР

3 хв читати
Верховний Суд повернув Трубі його позов до Зеленського і ДБР

Верховний Суд повернув екс-директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі його позов до президента Володимира Зеленського про визнання протиправним його звільнення.

Згідно з оприлюдненою в Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвалою Верховного Суду від 30 січня 2020 року за підписом судді Ольги Кашпур суд постановив: "Позовну заяву ОСОБА_1, подану адвокатом Медведем Василем Осиповичем, до президента Зеленського, Державного бюро розслідувань про визнання протиправним і нечинним указу, визнання протиправним і скасування наказу, поновлення на роботі повернути позивачеві з усіма доданими до неї документами".

У рішенні також зазначено, що "27 січня 2020 року до Верховного Суду як суду першої інстанції надійшла позовна заява ОСОБА_1, подана адвокатом Медведем Василем Осиповичем, до президента України Зеленського, Державного бюро розслідувань про: визнання протиправним і нечинним указу президента України від 27 грудня 2019 року №960/2019 "Про звільнення Р.Труби з посади директора Державного бюро розслідувань"; визнання протиправним і скасування наказу Державного бюро розслідувань від 28 грудня 2019 року №532-ос "Про припинення повноважень директора Державного бюро розслідувань"; поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Державного бюро розслідувань".

Верховний Суд повернув позов Труби, оскільки в ньому були об'єднані позовні вимоги, частина яких підсудна Верховному Суду як суду першої інстанції, а друга (позов до ДБР) - Окружному адміністративному суду міста Києва.

У рішенні зазначено, що повернення позовної заяви не позбавляє позивача права на повторне звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом. А рішення Верховного Суду може бути оскаржене у Великій палаті Верховного Суду протягом 15 днів з дня його ухвалення і набуває чинності після його перегляду в апеляційному порядку або після закінчення терміну на апеляційне оскарження.

Як повідомлялося, 24 грудня 2019 року Зеленський підписав закон, що посилює повноваження директора ДБР і дозволяє переводити слідчих прокуратури та прокурорів, які розслідували "справи Майдану", до ДБР без обов'язкового проведення конкурсу. Верховна Рада ухвалила цей закон 3 грудня. У зв'язку зі значною зміною повноважень директора ДБР від дня набуття чинності законопроектом припиняються повноваження голови ДБР Труби і його заступників і розпочинається процес перезапуску органу.

27 грудня Зеленський звільнив Трубу з посади директора ДБР і призначив виконувачем обов’язків директора відомства Ірину Венедіктову, яка на той час була народним депутатом фракції "Слуга народу" й очолювала комітет Верховної Ради з питань правової політики.

27 січня Труба подав позов до Верховного Cуду про визнання незаконним указу президента про дострокове припинення повноважень директора ДБР. Він також заявив, що його зняття з посади було політичним рішенням, яке з'явилося в результаті реалізації сценаріїв різних груп", і вважає, що "дострокове припинення повноважень на посаді директора має отримати, окрім політичної, правову оцінку".

Касаційний адміністративний суд 27 січня прийняв до розгляду позовну заяву Труби "про визнання протиправним і нечинним указу, визнання протиправним і скасування указу, поновлення на роботі", відповідачем значиться президент України Володимир Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА