15:50 10.03.2020

Авіакомпанії мають право скасовувати рейси у зв'язку з коронавірусом, але повинні запропонувати інший рейс або повернення коштів - юристи

2 хв читати

Авіаперевізник у разі виникнення надзвичайних обставин має право без повідомлення пасажиру скасувати чи затримати рейс, а також анулювати раніше підтверджене бронювання, але повинен запропонувати альтернативу - інший рейс або повернення коштів, зазначає адвокат, керівник дніпровського офісу юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Леся Самаріна.

"Згідно з авіаційними правилами, надзвичайними обставинами є обставини, які призводять до тривалої затримки або скасування одного або більше рейсів, навіть якщо відповідний авіаперевізник вжив усіх заходів, щоб запобігти такій затримці або скасуванню... Сам вірус не є надзвичайною обставиною, а ось рішення влади, пов'язані з вірусом, у цьому випадку рішення італійської влади закрити на карантин усю територію країни, можуть бути визнані такою обставиною", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому юрист зазначила, що авіакомпанія не зобов'язана виплачувати передбачену Монреальською конвенцією компенсацію, якщо вона може надати підтвердження того, що причиною скасування рейсу була дія надзвичайних обставин.

"Тобто через рішення органів влади, а саме оголошення карантину на всій території Італії в рамках протидії вірусу Covid-19 авіаперевізники мають право скасувати рейси з пропозицією альтернативи пасажирам або повернення грошей за квиток. Багато авіакомпаній уже змінили правила обміну та повернення квитків - скасовують штрафи, застосовують ваучери, а також пропонують певні умови повернення квитків або перебронювання. Наприклад, "МАУ" пропонує безкоштовно змінити дату вильоту в межах терміну дії квитка на певні напрямки, до яких входить італійський сегмент", - додала вона.

Як повідомлялося, авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" ("МАУ") скорочує рейси до низки європейських країн, а також скасовує другу частоту окремих внутрішніх рейсів у межах України.

Українська авіакомпанія SkyUp з 5 березня призупиняє польоти до Турина (Італія) у зв'язку з інформацією про поширення коронавірусу. Попередньо тимчасове скасування діятиме до 25 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: на Харківському напрямку противник активних дій не проводив

Генштаб ЗСУ: За добу відбулося 110 бойових зіткнень, втрати ворога сягнули близько 1210 осіб, знищено морський тральщик "Ковровець"

Обмеження електроенергії 19 травня поки що не плануються - Міненерго

У Черкаській області вночі збито два ударні безпілотники, без постраждалих і руйнувань - ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

У Середземному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА