14:41 02.04.2020

Моніторингова місія ООН вважає, що закон про амністію євромайданівців заважає розслідуванню

2 хв читати
Моніторингова місія ООН вважає, що закон про амністію євромайданівців заважає розслідуванню

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) надала звіт, де виписано рекомендації з розслідування "справ Майдану", серед яких зазначено, що закон "про амністію учасників євромайдану" заважає розслідуванню вбивств правоохоронців під час масових протестів у Києві в листопаді 2013-го - лютому 2014 року і має бути скасований.

Серед перешкод на шляху ефективного розслідування в звіті Моніторингової місії ООН зазначено неукомплектованість судів слідчими суддями, які видавали б дозвіл на проведення слідчих дій, зокрема й експертиз, невідсторонення з посад низки високопоставлених співробітників МВС, неукомплектованість і нестача фінансування установ судових експертиз, а також так званий закон про недоторканність, який унеможливлює розслідування вбивств правоохоронців.

У своїх рекомендаціях уряду України, крім належного матеріального і фінансового забезпечення слідчих дій у справах вбивств на Майдані, ММПЛУ ООН також наголошує на необхідності забезпечення неупередженого та об'єктивного розслідування всіх вбивств, скоєних під час протестів восени 2013-го - взимку 2014 рр., забезпечення явки до суду підозрюваних й обвинувачуваних, звільнених з-під варти, забезпечення відсутності безпідставних затримань у судових процесах у справах Майдану, а також скасування "закону про недоторканність".

Ще однією рекомендованою законодавчою ініціативою від Місії ООН стала зміна процедури заочного провадження, коли вирок зможе бути повністю переглянуто після затримання обвинуваченого.

У свою чергу в ООН закликали міжнародне співтовариство забезпечити належний розгляд екстрадиційних запитів українських правоохоронців у справах Майдану, а також надати технічну та правову допомогу слідству.

У звіті Моніторингова місія зазначає, що в розслідуванні 98 вбивств відсутній прогрес у процесах розслідування про вбивства 43 осіб.

У Державному бюро розслідувань оприлюднили документ на своєму сайті й наголосили, що керуватимуться рекомендаціями ММПЛУ ООН під час розслідування "справ Майдану".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА