14:26 04.04.2011

Комуністи обурені планами відкрити музей ставки Гітлера "Вервольф" у Вінницькій області

2 хв читати

Українські комуністи вимагають заборонити відкриття музею ставки Адольфа Гітлера у Вінницькій області "Вервольф".

"Я хотів би звернути увагу на те, що в нас відбуваються дивні речі. Щороку 9 травня ми святкуємо Велику Перемогу. А в нас до Великої Перемоги готують на Вінниччині відкриття меморіального комплексу "Вервольф", - сказав лідер КПУ Петро Симоненко на засіданні погоджувальної ради в понеділок.

П.Симоненко наголосив, що йому було "дивно читати" відповідні матеріали, які готують до відкриття цього комплексу.

"Це якісь несусвітні дурощі, й до цього, до речі, причетні деякі представники органів влади", - сказав П.Симоненко.

"Потрібно уважно прочитати (відповідні документи - ІФ), відмовитися взагалі й ударити по руках тих, хто займається цими дурницями. Це знущання з Великої Перемоги, все те, що пропонується зробити в ставці Гітлера "Вервольф", - наголосив лідер комуністів.

"Вервольф" (нім. Wehrwolf) - ставка Гітлера за 8 км від Вінниці. "Вервольф" діяв з весни 1942 року до весни 1944 року, потім входи до бункера підірвали під час відступу німецькі війська.

"Вервольф" був комплексом у кілька поверхів, один із яких розташовувався на поверхні. Бункер мав були товсті стіни в кілька метрів. У центральній зоні розміщувалися головні будівлі, розташовувалося гестапо, телефонна станція, їдальня для високого начальства й офіцерів, басейн, 12 житлових будинків для генералів і найвищих офіцерів штабу, приміщення для Гітлера і два підземні бункери. Загалом на території цього комплексу було понад 80 наземних об'єктів і кілька глибоких бетонних бункерів.

"Вервольф" будувався як ставка Гітлера. 16 липня 1942 року Гітлер перевів зі ставки "Вовче лігво" біля Растенбурга (Східна Пруссія) генеральний штаб і свою ставку до Вінниці.

З ініціативою прокласти туристичний маршрут на ставку Гітлера "Вервольф" раніше виступив голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига. За його словами, музей нагадував би про "жертви та героїзм нашого народу", "продемонстрував би обличчя ворога-фашиста", "якого ворога переміг наш народ".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА