20:45 20.05.2020

Суд ЄС відхилив позов Nord Stream на рішення про поширення норм ЄС на газопроводи з третіх країн

2 хв читати
Суд ЄС відхилив позов Nord Stream на рішення про поширення норм ЄС на газопроводи з третіх країн

Європейський суд (European Court of Justice) відхилив позов про оскарження директиви, що поширила норми Третього енергопакета ЄС на газопроводи, що приходять до Євросоюзу з третіх країн.

"Суд оголошує, що позов Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG проти Директиви 2019/692, яка поширює окремі правила ринку на газопроводи з третіх країн, неприйнятний для розгляду по суті", - йдеться в повідомленні суду.

Суд постановив, що оператори газопроводів Nord Stream 1 та Nord Stream 2 "у жодному разі не мають прямого стосунку до цієї директиви".

Оскаржувана директива набула чинності 23 травня 2019 року і мала бути імплементована в національне законодавство до 24 лютого 2020 року. Вона зобов'язує операторів магістралей здійснити виділення на рівні власності операцій з транспорту, впровадити недискримінаційну систему доступу третіх осіб до систем передачі та розподілу на основі публічно оприлюднених тарифів.

Для Nord Stream 2 AG це означатиме такі зміни, як продаж газопроводу або повна зміна в організаційно-правовій структурі, що суттєво послабить можливості для фінансування реалізації проекту, наведено в повідомленні суду позицію позивача. Nord Stream AG у своїх аргументах зазначає, що нова норма змусить його суттєво переглянути контракт на транспорт із ТОВ "Газпром експорт".

Суд вирішив, що Nord Stream 2 AG та Nord Stream AG не мають безпосереднього стосунку до директиви. Директива застосовується урядами країн - членів ЄС і вони мають право робити з неї винятки на власний розсуд. Суд також оголосив, що норми нової директиви поширюються на вже побудований "Північний потік 1", який працює, - щонайменше в територіальних водах держави-члена.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА