Події

США не надають дані з супутника про збиття Росією літака МН17, щоб не розкривати зараз технічні можливості збору інформації і потім їх використовувати - Черниш

США відмовилися розсекречувати і надавати супутникові дані про запуск ракети по "Боїнгу" рейсу MH17 у небі над Донбасом влітку 2014 року, щоб не розкривати технічні можливості збору інформації і потім їх використовувати, вважає екс-міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, голова Ради керівників Центру "СЕНСС" Вадим Черниш.

"Це так званий raw inteligence, тобто це сира інформація, яка дає можливість, у тому числі і для Росії, зрозуміти методи збору інформації, методи відстежування, моделювання тощо. Щоб не розкрити ці технічні можливості і потім їх використовувати, американці роблять такий відступ. Тобто дають більш коротку інформацію з описом подій та певною технічною інформацією, яка не дасть можливості розкрити методи її джерела", - сказав Черниш в ефірі телеканалу "Прямий".

Він також додав, що Російська Федерація створюватиме і в подальшому багато шуму з альтернативними версіями, передусім на Заході, для того, щоб не просто переломити хід процесу, а створити багато правдоподібних версій, щоб посіяти сумнів у справедливості будь-якого рішення, яке може бути там ухвалене.

Також, на думку Черниша, Україна має розпочати свій національний процес розслідування цієї авіакатастрофи.

"Україна б виграла, якби теж почала свій національний процес розслідування загибелі людей через цю катастрофу. Так само з потужними методами, зі свідками. Національне розслідування також має бути. Тут питання в тому, що весь світ дивиться. Якщо б ми зайняли лідерство, це дало б нам можливість впливати на громадську думку щодо російської агресії загалом", - вважає експерт.

Щодо заяв про передачу до Гааги флешок з інтерв'ю з особами, причетними до окупації Криму та частини Донбасу, Черниш висловив сумнів щодо цінності отриманої від них інформації.

"Мені здається, тут треба бути дуже обережним, а не ловити хайп на таких процесах. Ми не говоримо про цензуру чи про переслідування журналістів, але говоримо про саморегулювання. Тобто має бути створена така система в окремих ЗМІ, щоб його не використовували терористи у своїх цілях. Щодо історій з флешками, то, на мою думку, по-перше, це не так вже й цінно, по-друге, це своєрідна глорифікація", - сказав Черниш.

Відповідаючи на запитання щодо місцевих виборів на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей і прогнозованих термінів їх проведення, колишній міністр зазначив: "Місцеві вибори на окупованих територіях восени політично і юридично неможливі. Наприклад, одна з умов виборів - це партійність. А від яких партій будуть кандидати в ОРДЛО? Ми також не знаємо, чи є там доступ для ЗМІ? Виборча інфраструктура в ОРДЛО не створена фактично. І взагалі лише для організації цих процесів треба не менше ніж один рік".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ