13:19 19.06.2020

НАБУ та САП повідомили про підозру екс-міністру інфраструктури Омеляну

3 хв читати
НАБУ та САП повідомили про підозру екс-міністру інфраструктури Омеляну

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру колишньому міністру України Володимиру Омеляну.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, сьогодні, 19 червня, екс-міністра підозрюють у скоєнні незаконних дій, внаслідок яких державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн

Так, дії екс-чиновника кваліфіковано за ч.2 ст.211 (видання службовою особою нормативно-правового акта, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", йдеться про Володимира Омеляна.

Зазначається, що слідство встановило: колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів - адміністративний - є прибутковою частиною державного бюджету, тому змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

"До того ж Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово", - наголосили в НАБУ.

У результаті, згідно зі слідством, рішення колишнього міністра про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до держбюджету в 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн.

"Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - підсумували в НАБУ.

У свою чергу сам Омелян на своїй сторінці у Facebook написав, що НАБУ запросило його на допит в п'ятницю.

"Незважаючи на те, що мене було запрошено на допит у якості свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитків державі. Це, безумовно, прецедент, і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки - може бути звинуваченим у шкідництві", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 22 лютого 2019 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило, що до Солом'янського райсуду Києва для розгляду по суті передано обвинувальний акт щодо Омеляна, якому інкримінують незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації.

Раніше 13 вересня 2018 року НАБУ повідомило Омеляну про підозру у вчиненні кримінальних злочинів за ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації).

За даними слідства, в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури, Омелян придбав у власність активи - позашляховик BMW X5 2015 р. в. і готівку в сумі $90 тис. та EUR25 тис., - законність отримання яких не підтверджена доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи. Крім того, детективи заявили про внесення міністром недостовірних відомостей до декларації про майно та доходи.

У свою чергу Омелян заявив, що позв'язує підозру в незаконному збагаченні з впроваджуваними ним реформами, початком у країні виборів та справою екс-депутата Миколи Мартиненка, яку НАБУ веде кілька років. Він також заявив, що відкидає корупційні обвинувачення на свою адресу і не має наміру подавати у відставку з посади міністра. Крім того, він заявив про нібито співпрацю керівництва НАБУ з українськими політиками, тиск на нього з боку цього антикорупційного органу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

За добу на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА