17:40 24.06.2020

Голова ФГВФО не має повноважень втручатися в діяльність Конституційного Суду - КС

2 хв читати
Голова ФГВФО не має повноважень втручатися в діяльність Конституційного Суду - КС

Службові особи України позбавлені повноважень втручатися в діяльність Конституційного Суду (КСУ) і мають утримуватися від "нав'язування" свого бачення того, які рішення він має ухвалювати, повідомила керівник управління комунікацій КСУ і міжнародної співпраці Мар'яна Гайовська-Ковбасюк у середу на запит агентства "Інтерфакс-Україна" про лист директора-розпорядника ФГВФО Світлани Рекрут президенту Володимиру Зеленському.

"Переконана, що жодна службова особа в нашій країні не має повноважень через будь-які державні органи втручатися в діяльність КСУ, тим паче диктувати і нав'язувати своє бачення того, які рішення він має ухвалювати", - зазначила Гайовська-Ковбасюк.

Вона уточнила, що КСУ невідомо, що спонукало Рекрут звернутися до президента з проханням скликати Раду національної безпеки і оборони України (РНБО) "тільки тому, що до порядку денного засідань КСУ включено справу, яка тривалий час перебуває на розгляді і потребує ухвалення законного рішення".

Гайовська-Ковбасюк наголосила, що в цьому разі також незрозуміло, яким чином РНБО має діяти, оскільки незалежність судової влади і суддів гарантована державою і закріплена в Конституції.

Як повідомлялося, КСУ 30 червня о 12:00 продовжить розгляд справи за поданням Верховного Суду України (ВСУ) від 2015 року про відповідність Конституції закону №4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Як зазначено в матеріалах суду, закон, зокрема, змістив вимоги вкладників - фізичних осіб, які перевищують розмір гарантованої фондом суми (200 тис. грн), з третьої на четверту чергу, а вимоги ФГВФО - з п'ятої на третю. У документі наголошується, що виплати гарантованого відшкодування не доходять до осіб, що перебувають у четвертій черзі і далі.

У поданні також зазначено, що коли гарантування вкладів фізичних осіб регулювалося законами від 2001 року, ФГВФО не мав повноважень щодо нормативного регулювання системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку, здійснення регулювання діяльності банків, а також введення тимчасової адміністрації та ліквідації банків.

У свою чергу Рекрут звернулася до Зеленського з проханням скликання РНБО у зв'язку з виниклою загрозою державного масштабу в економічній сфері, зазначивши, що наслідки використання відповідного прецеденту з поданні КС можуть мати "катастрофічний характер" і для діяльності фонду, і для Кабінету Міністрів та НБУ.

Директор-розпорядник ФГВФО наголосила, що визнання неконституційності фонду унеможливить виведення неплатоспроможних банків з ринку, а також задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків, скасує вимоги до пов'язаних із такими банками осіб щодо відшкодування збитку.

Крім того, буде поставлено під питання виконання зобов'язань України у рамках чинних міжнародних програм і меморандумів, наголосила Рекрут.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сиріл Рамафоса переобраний президентом ПАР

Одна людина загинула та семеро поранені внаслідок обстрілів прикордонних громад Сумської області

Шмигаль прокоментував рішення G7 про конфіскацію активів РФ та виплату їй компенсацій

На фронті сталося 81 бойове зіткнення, з них 29 – на Покровському напрямку

Окупанти за добу завдали 6 ракетних та 38 авіаударів по Україні

Українська авіація та ракетні війська завдали ударів по 15 місцях скупчення противника

Посли ЄС у принципі домовилися про переговорні рамках вступу України до ЄС. Міжурядова конференція запланована на 25 червня

В Одесі відкрився Black Sea Security Forum, присвячений безпеці в регіоні

У G7 закликають до олімпійського перемир'я - комюніке

Країни G7 виділять Україні $50 млрд додаткового фінансування за рахунок доходів від заморожених активів РФ без шкоди для інших внесків - комюніке

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА