19:19 24.06.2020

Єврокомісія посилює роботу щодо захисту прав жертв злочинності

2 хв читати
Єврокомісія посилює роботу щодо захисту прав жертв злочинності

Єврокомісія (ЄК) представила в середу свою першу стратегію забезпечення гарантії прав усіх жертв злочинності.

"Занадто багато жертв злочинності, яких не почули і які не мають доступу ні до правосуддя, ні до адекватної допомоги. Європейський союз стоїть на захисті жертв. Запропонована сьогодні стратегія спрямована на те, щоб дати їм необхідні кошти, і приділяє особливу увагу найбільш уразливим із них, таким, як ті, хто пережив насильство або злочини на грунті ненависті за ознаками статі", - заявила заступник голови ЄК Віра Юрова.

Вона бачить завдання Єврокомісії в тому, щоб мобілізувати держави-члени на повне дотримання прав жертв без додаткових умов або обмежень. Нова стратегія покликана гарантувати, щоб всі жертви злочинності могли повністю скористатися своїми правами, в якому б місці Євросоюзу не було вчинено правопорушення.

Ця стратегія визначає на п'ять років виконання двох головних цілей: дати жертвам кошти заявити про злочин, вимагати відшкодування збитків, і в кінцевому підсумку, подолати наслідки злочину, а також працювати з усіма зацікавленими сторонами, яких стосується захист прав жертв.

"Виходячи з епідемії COVID-19 і наступних недавніх заходів ізоляції, що призвели до зростання домашнього насильства, сексуальних зловживань щодо дітей, кіберзлочинності та злочинів, мотивованих ненавистю на ґрунті расизму і ксенофобії, особливо важливо, щоб правила підтримки і захисту жертв також діяли стійко в кризових ситуаціях", - йдеться в комюніке Єврокомісії.

Згідно з документом, ЄС має солідний комплекс правил щодо захисту прав жертв. Проте, жертви злочинності, як і раніше, не можуть повністю скористатися ними. "Відправним пунктом має стати краще застосування правил ЄС на практиці", - говорять в Брюсселі.

Єврокомісія розраховує надати до 2022 року додаткові пропозиції з метою посилити ці правила.

Оприлюднена в середу стратегія визначає п'ять пріоритетів. Це ефективний взаємозв'язок з жертвами і створення оточення, яке дозволяє їм заявляти про злочини. Передбачається також покращувати захист і підтримку найбільш уразливим жертвам. Стратегія передбачає забезпечення доступу жертв до компенсації збитків. Також будуть посилюватися співпраця і координація між усіма учасниками процесу гарантії прав жертв. Нарешті, в Єврокомісії планують підсилювати "міжнародний вимір прав жертв".

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА