20:28 06.08.2020

Лукашенко про екстрадицію "вагнерівців" в Україну: Ніхто нікого не видає, доки не встановить провини країна, яка запитує

3 хв читати
Лукашенко про екстрадицію "вагнерівців" в Україну: Ніхто нікого не видає, доки не встановить провини країна, яка запитує

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що для екстрадиції затриманих у Білорусі бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера" в Україну українська сторона має довести їхню провину.

"Таке питання ніколи у мене не стояло і стояти, я думаю, не буде", - сказав Лукашенко в оприлюдненому в четвер на YouTube-каналі "В гостях у Гордона" інтерв’ю, відповідаючи на запитання, чи видасть він затриманих бійців Україні на прохання президента України Володимира Зеленського.

"У нас є міжнародна угода з Росією та Україною. Суть полягає в тому, що генеральний прокурор України, генеральний прокурор Білорусі, Росії, правоохоронні системи в контакті, вони і працюють - я щойно Зеленському про це сказав, іще поцікавлюся, я йому пообіцяв, що поцікавлюся - вони працюють над тим, щоб була чітка картина: ніхто нікого не видає, доки не встановить провини країна, яка запитує, має довести провину цих людей, що цей убив цього, що стріляли тощо", - додав глава білоруської держави.

Також він зазначив, що знає керівника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина і перебуває з ним у хороших стосунках, але називає його лише виконавцем замовлення, яке надходить згори.

"Ви говорите "Вагнер". Ну ми ж знаємо, хто очолює цю структуру - Женя Пригожин. Я його так і називаю - Женя. Ви не уявляєте, у нас з ним найдобріші відносини ... Він приїжджав (в Білорусь - ІФ), допомагав. Мені, звичайно, дуже сумно, що ось ці "вагнерівці" з ним пов'язані, але з іншого боку, я ж думаю - він же іграшка в чужих руках. Не він же приймає рішення. Так, він це організовує, у нього бізнес, він платить їм, напевно. Ну не він це (є ініціатором дій ПВК "Вагнер" в Білорусі - ІФ). Трохи вище - заступники міністрів, деякі по Білорусі побігали, не вийшло. Їм, ось, треба довести, що ми, ось, Білорусь тепленьку принесемо і кинемо до якоїсь кремлівської вежі. Я це бачу", - сказав Лукашенко.

Також він зазначив, що РФ неоднорідна і вважає, що не все її керівництво має єдину позицію щодо Білорусі. "Дорікають, що там проти Білорусі там вже фронтом вони йдуть всі монолітно - нісенітниця повна. Я підозрюю окремих, не хочу їх прізвища називати в публічному просторі. Вони це відчувають. Я їм сказав: зловлю - відірву яйця. Я їх все одно зловлю, я їх відловлю. Вони несолідно вчинили", - сказав він.

На питання, чи перебувають вони в керівництві РФ, президент Білорусі відповів: "Вони бігають туди, погоджують і починають крутити, вони в середній ланці".

Він вважає, що діям цих росіян проти Білорусі легко протистояти. "Вони ж на нас не дивляться ці навіть люди, як на ворогів. Це ідеологічно погано - він ідеологічно не впевнений у цьому, тому з ним можна боротися запросто, і можна навіть домовлятися, всяке можливо. Тому ми це все перетерпимо, переживемо", - сказав Лукашенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА