10:49 10.08.2020

Денісова просить Зеленського та Шмигаля забезпечити сім'ям українських політв'язнів належний соцзахист

2 хв читати
Денісова просить Зеленського та Шмигаля забезпечити сім'ям українських політв'язнів належний соцзахист

 Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до президента України Володимира Зеленського проханням зробити все можливе для звільнення українських політв'язнів і доручити уряду забезпечити їхнім сім'ям належний соціальний захист.

"Звертаюся до президента України Володимира Зеленського, Офісу президента України з проханням зробити все можливе задля звільнення українських політв’язнів та надати доручення Кабінету Міністрів України забезпечити їхнім родинам належний соціальний захист. Прошу першу леді України Олену Зеленську взяти під особистий патронат кожну таку родину", - написала Денісова на сторінці у Facebook у понеділок уранці.

Також омбудсмен закликала прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля і членів уряду терміново розробити та подати на розгляд Верховної Ради законопроект із врегулювання правового статусу та соціального захисту осіб, незаконно позбавлених волі внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх родин і затвердити відповідну державну соціальну програму.

Крім того, Денісова закликала міжнародні урядові та неурядові організації, зокрема Міжнародний комітет Червоного хреста в Україні, надати гуманітарну допомогу полоненим і сприяти посиленню боротьби на міжнародній арені за їх звільнення.

Уповноважена з прав людини також нагадала про трагедію, яка сталася з сином українського політв'язня Руслана Сулейманова Мусою, наголосивши, що це є наслідком цинічної окупаційної політики РФ.

"За наявною в мене інформацією, 133 громадянин України, зокрема 97 кримських татар, РФ переслідує за політичними мотивами. 112 – незаконно утримують на території РФ та тимчасово окупованого Криму, решта обмежені в пересуванні та перебувають за місцем свого проживання. З них 71 - батьки 188 неповнолітніх дітей", - повідомила Денісова.

Так, за її словами, 10 дружин кремлівських полонених, які виховують 12 дітей, мешкають у різних регіонах материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишилися на окупованому півострові.

"Цієї осені на окупованій території Криму з 17 дітей політв’язнів до першого класу підуть лише 14, оскільки правами на освіту трьох дітей "керівництво" кримських освітніх закладів знехтувало. Особливої уваги та піклування потребують 11 тяжкохворих дітей", - додала Денісова.

Вона наголосила, що через відсутність доступу на тимчасово окуповану територію Криму системний механізм соцзахисту сім'ям політв'язнів не може надати жодна державна організація.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА