07:21 30.08.2020

У Грузії виявили раніше невідому архітектуру епохи неоліту

2 хв читати
У Грузії виявили раніше невідому архітектуру епохи неоліту

Невідома раніше споруда епохи неоліту виявлено археологічною експедицією Національного музею Грузії на пагорбі Машавера в селі Хатаветі Болніського муніципалітету (на південному сході Грузії).

Як йдеться в повідомленні музею, знайдений пам'ятник, що датується VI тисячоліттям до н.е., виявив абсолютно нову будівельну традицію спорудження будинків овальної форми, яка характерна для археологічної культури, що існувала на Південному Кавказі в пізньому неоліті і енеоліті.

Будинки круглої форми збудовані з сирцевої цегли, викладеної в два-три ряди, є невеликі комори приміщення і розділові стіни між будинками.

Археологи також виявили різні матеріали, характерні для періоду неоліту: фрагменти керамічного посуду, знаряддя праці з кістки, оленячих рогів, обсидіану, масивного каменю і намиста з сердоліку.

Знайдені артефакти 8000-річної давності представники Національного музею Грузії називають сенсаційними і мають намір поставити питання про присвоєння їм статусу пам'ятки культурної спадщини.

Холм Машавера розташований біля злиття річок Машавера і Храми, які межують з ним із півночі, а з трьох інших боків оточений дугою сільськогосподарських угідь, що створило ідеальні умови для розвитку неолітичних сіл. Примітно, що пам'ятник знаходиться в 15 кілометрах від місця, де свого часу були виявлені сліди найстарішого в світі вина.

Перші археологічні розкопки на пагорбі Машавера були проведені в 1988 році. Експедиція тоді виявила лише кілька овальних будівель і невеликий археологічний матеріал. Археологічні роботи були відновлені Національним музеєм у 2020 році за підтримки Національного агентства з охорони культурної спадщини Грузії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА