20:00 11.09.2020

Оприлюднено відео огляду автомобіля українського посла Кизима на білоруському кордоні

2 хв читати
Оприлюднено відео огляду автомобіля українського посла Кизима на білоруському кордоні

Державний прикордонний комітет Білорусі оприлюднив відео огляду автомобіля посла України Ігоря Кизима на пункті пропуску "Нова Гута" під час в'їзду до країни 5 вересня.

На оприлюдненому в соцмережах відео видно, як співробітник Держприкордонкомітету Білорусі попереджає посла, що на нього покладені зобов'язання зі здійснення прикордонного контролю, зокрема - з огляду транспортних засобів.

Кизим, у свою чергу заявив, що дії прикордонника порушують Віденську конвенцію, яка забороняє огляд особистого багажу дипломата. Прикордонник погодився з цим і уточнив, що особистий багаж не оглядатиме - лише багажник. Посол не став перешкоджати проведенню огляду, але уточнив, що це початок "дипломатичної війни".

"Завтра вам дзвонитиме дуже багато людей... Ви зараз робите дуже поганий крок, я вам одразу кажу. Я писатиму завтра ноту, я в понеділок буду на роботі. Тепер наступне. Ваш посол, коли їхатиме сюди... Ми розпочинаємо дипломатичну війну, ви хочете цього?" - запитав Кизим.

Водночас у Держприкордонкомітеті Білорусі заявили, що обшук автомобіля посла не проводився - лише огляд, що не є порушенням Віденської конвенції.

"Насправді прикордонники не обшукували автомобіль пана Кизима або його багаж. Було проведено всього лише огляд транспортного засобу, який є частиною процедури прикордонного контролю відповідно до статті 27 закону Республіки Білорусь про Державний кордон. Отже, норми Віденської конвенцій 1961 і 1963 років про дипломатичні та консульські відносини, що виключають огляд особистого багажу дипломатичних агентів і консульських посадових осіб та членів їхніх сімей, порушені не були", - повідомила прес-служба Держприкордонкомітету у Telegram-каналі.

Як повідомлялося, 17 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва у зв'язку з передачею Російській Федерації 32 бойовиків ПВК "Вагнера", затриманих біля Мінська 29 липня.

Як повідомлялося, 12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера". "Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним застережні заходи у вигляді тримання під вартою", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Українська сторона заявила, що ці особи "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Проте, 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

Засобами ППО збито всі 13 ударних БПЛА, які атакували вночі Україну

Кабмін затвердив положення про центри рекрутингу ЗС України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА