13:21 21.09.2020

FinCEN files містять дані про сумнівні операції Фірташа, Клюєва та Коломойського - ICIJ

2 хв читати
FinCEN files містять дані про сумнівні операції Фірташа, Клюєва та Коломойського - ICIJ

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) 20 вересня ввечері розпочав публікацію величезного масиву даних FinCEN - підрозділу Мінфіну США з боротьби з фінансовими злочинами, і серед 20 перших фігурантів у ньому опинилися троє з України: Дмитро Фірташ, Андрій Клюєв та Ігор Коломойський.

"SARs (звіти про підозрілу активність) відображають заклопотаність фахівців із комплаєнсу і не обов'язково вказують на злочинну поведінку чи інші правопорушення", - уточнює ICIJ, додаючи, що зазначені категорії "корупція" або "шахрайство" також не обов'язково свідчать про неправомірну поведінку.

Зокрема, в матеріалі консорціуму стосовно Фірташа йдеться про файли 50 банків із 38 SARs та 756 транзакцій на загальну суму $2,37 млрд у період із 2003-го до 2017 року.

У розділі про Клюєва наведено інформацію про 65 банків, 5 SARs, 752 транзакції на $244,9 млн у 2010-2015 роках, а про Коломойського - відповідно, про 34 банки, 13 SARs, 277 транзакцій на $308,6 млн у 2012-2017 роках.

Агентство "Слідство.Інфо", яке входить до ICIJ, уточнило, що доступ до документів FinCEN отримало американське видання BuzzFeed, яке вже поділилося ними з колегами з ICIJ, і 400 журналістів із 88 країн світу майже півтора року досліджували та перевіряли підозрілі транзакції на загальну суму $2 трлн.

"Серед операцій, які американське відомство вважає підозрілими, спливають компанії, пов'язані з Коломойським, Ахметовим, Клюєвим та іншими відомими українцями. Журналістські розслідування стосовно них публікуватимуть найближчими днями і тижнями виданнями у всьому світі", - повідомила в першому матеріалі про FinCEN files головний редактор "Слідства.Інфо" Анна Бабінець.

За оцінкою ВВС, це просочення інформації можна порівняти з "панамським" і "райським" досьє, вона містить відомості про можливе відмивання грошей і обхід санкцій через найбільші банки світу в період до 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА