19:06 16.10.2020

Офіс генпрокурора очікує інформації САП щодо ініційованої НАБУ екстрадиції Бахматюка, бізнесмен вважає вимоги НАБУ абсурдом

3 хв читати
Офіс генпрокурора очікує інформації САП щодо ініційованої НАБУ екстрадиції Бахматюка, бізнесмен вважає вимоги НАБУ абсурдом

Офіс генерального прокурора повідомив на своєму сайті про розгляд клопотання Національного антикорупційного бюро України від 15 червня 2020 року до компетентного органу іноземної держави про видачу підозрюваного в привласненні коштів стабілізаційного кредиту НБУ Олега Бахматюка.

"28 серпня 2020 року Офіс генпрокурора запросив висновок Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) щодо обґрунтованості прийнятих процесуальних рішень у цьому кримінальному провадженні. 21 вересня такий висновок надійшов до профільного департаменту, однак у цьому документі не було відображено відомості про законність постанови про оголошення підозрюваного в міжнародний розшук. Тому офіс наразі запитав інформацію від САП про законність цього процесуального рішення та очікує відповіді", - зазначено в повідомленні.

Офіс генпрокурора зазначив, що орган досудового розслідування вже намагався ініціювати розшук Бахматюка з використанням каналів Інтерполу, але Інтерпол досі не ухвалював позитивного для слідства рішення через невідповідність підготовлених НАБУ матеріалів правилам організації.

"Тому НАБУ пішло шляхом запиту про видачу особи в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності на підставі Європейської конвенції про видачу правопорушників 1957 року, який Офіс генпрокурора вивчає так само ретельно, як і Інтерпол", - наголошується в повідомленні.

Офіс генпрокурора наголосив, що його метою є притягнення до відповідальності осіб, які вчинили кримінальні злочини, але не нехтуючи нормами національного законодавства, на дотриманні яких наполягає ЄСПЛ у своїх численних рішеннях проти України.

"Тому Офіс генерального прокурора, у разі відповідності всіх документів нормам КПК України та міжнародних договорів, забезпечить подальше скерування клопотання про видачу підозрюваного до компетентних органів іноземної держави", - зазначено в релізі.

У свою чергу Бахматюк у коментарі "Українській правді" заявив, що інформація від "джерел у правоохоронних органах", яка з'явилася в ЗМІ до офіційного повідомлення Офісу генпрокурора, - свідомий "злив" від НАБУ для тиску на генпрокурора Ірину Венедіктову, і такий виток потребує розслідування.

"Абсурдом вважаю вимоги НАБУ про обрання мені запобіжного заходу на підставі того, що моє місце перебування ніби не відоме НАБУ. Воно не просто відоме НАБУ - про моє місце перебування адвокати повідомили всім зацікавленим слідчим органам", - наголосив Бахматюк.

Він також стверджує, що другий головний підозрюваний у справі - екс-перший заступник голови НБУ, а нині голова правління Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук, за рік слідства був викликаний на допит лише один раз, що підтверджує безглуздість звинувачень та безперспективність справи в суді.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада 2019 року повідомили про підозру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та екс-голові банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі в заволодінні коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року. Крім них, про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку.

З 13 до 15 листопада Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'ятьох інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільшу суму застави було визначено Шульзі - 15,368 млн грн, директору Станіславської торговельної компанії - 1,92 млн грн, екс-заступнику голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директору ТОВ "Бізнес-центр "Експертиза" - 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн. Писаруку ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді застави 5 млн грн без тримання під вартою.

Наприкінці листопада 2019 року Міністерство внутрішніх справ України за заявою НАБУ оголосило в розшук у цій справі Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк. Бахматюк неодноразово заявляв, що перебуває у Відні та готовий брати участь у всіх процесуальних діях.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА