15:39 03.11.2020

Працівники українського авіазаводу намагалися продати до Росії комплектуючі для гвинтокрила на $1 млн - СБУ

2 хв читати
Працівники українського авіазаводу намагалися продати до Росії комплектуючі для гвинтокрила на $1 млн - СБУ

 Служба безпеки України розкрила налагоджену схему незаконної торгівлі українськими авіазапчастинами та двигунами до гвинтокрилів.

Як повідомив прес-центр СБУ, правоохоронці затримали групу працівників одного з авіаційних заводів, які регулярно нелегально розпродавали двигуни та запчастини для гвинтокрилів "Мі-2", "Мі-8" і "Мі-17". Їх застали прямо під час чергової спроби збути авіадвигун на суму у $980 тис.

Разом зі Службою зовнішньої розвідки України правоохоронці під час слідства встановили, що покупець, імовірно, перебував у Російській Федерації. Ним може бути власник однієї з місцевих авіакомпаній, де випускається військова техніка.

"За попередньою версією слідства, організували протиправну схему власники російської авіаційної компанії. Посередники, зокрема посадовці стратегічного підприємства, викрадали на їхнє замовлення двигуни та авіаційні запчастини для гвинтокрилів "Мі-2", "Мі-8", "Мі-17" та їхніх модифікацій", - повідомили в СБУ.

Розкрадання стратегічного об'єкта відбувалося систематично. Однак, деталі до гвинтокрилів продавалися не лише до Росії, а й також були налагоджені ринки збуту в країнах Близького Сходу та СНД. Встановлено, що українські деталі до гвинтокрилів продавалися оборонним підприємствам для військових гвинтокрилів.

Зловмисникам не раз вдавалося вивезти комплектуючі авіатехніки в обхід контролю митників за підробленими документами. Під час обшуку в офісі та приватних квартирах у підозрюваних були виявлені запчастини від "Мі-2" і "Мі-8", а також записи їхньої незаконної діяльності.

Слідчі встановлюють коло причетних до розкрадання українського стратегічного підприємства. Поки що затриманий начальник одного з відділів фірми, йому загрожує позбавлення волі до 8 років за кримінальною статтею "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем" (ч. 3 ст. 191 КК України). Наразі він перебуває під домашнім арештом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА