15:59 25.11.2020

Усі матеріали для будівництва Меморіалу Героїв Небесної сотні було закуплено, заявили в Музеї Майдану

3 хв читати
Усі матеріали для будівництва Меморіалу Героїв Небесної сотні було закуплено, заявили в Музеї Майдану

У Національному музеї Революції гідності спростували інформацію про нібито розкрадання коштів на будівництво Меморіалу Героїв Небесної сотні, оскільки всі необхідні матеріали були закуплені.

"Коли розповідають, що гроші були вкрадені, - це неправда: матеріали всі є", - заявила завідувач будівельного відділу музею Наталія Бойків на прес-конференції в середу в Києві.

Вона нагадала, що згідно з експертним звітом "загальна кошторисна вартість – це 170 млн 877 тис. грн, з яких 154 млн - це кошти, які виділяються на саме будівництво для генпідрядника".

У результаті проведених наприкінці 2018 року тендерних торгів, зокрема їхнього другого туру, переможцем стало ТОВ "Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня "Україна-реставрація".

Музей уклав з цією компанією договір на суму 148,8 млн грн, за які вона погодилася побудувати меморіал Героїв Небесної сотні. Пізніше, згідно з рішенням Кабміну, генпідряднику було видано аванс у сумі 111 млн грн. Але будівництво не розпочалося. За словами Бойків, "тому що активісти і також Генпрокуратура не дозволили".

"Але у нас є ці місяці, коли генпідрядник, оскільки є технологія виробництва, закуповує всі матеріали. Більшість матеріалів - імпортного виробництва, і доставка, розмитнення зайняли близько двох-трьох місяців. Із цих 111 млн грн було закуплено: білий граніт (32 млн 325 тис. грн), освітлювальні прилади (8 млн 646 тис. грн) і дерева - липи, яким 20-24 роки, кабельно-провідникову продукцію (5,6 млн грн)", - уточнила завідувач будівельного відділу Нацмузею.

На сьогодні залишок коштів на казначейському рахунку становить 9,8 млн грн, а на поточному - 12,7 млн.

У свою чергу голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович наголосив, що Музей Революції гідності і Меморіал Небесної сотні - це два будівельні об'єкти, тому "є Музей Революції гідності як юрособа, яка мала побудувати музей, і є Меморіал, який має бути побудований на алеї Небесної сотні".

Як повідомлялося, прес-служба Музею Революції гідності заявила про проведення обшуків вранці 19 листопада. Генеральний директор музею Ігор Пошивайло також повідомив, що слідчі поліції та СБУ здійснили обшуки у нього вдома.

Прес-служба поліції Києва повідомила, що обшуки відбувалися на підставі постанови слідчого судді Голосіївського районного суду м. Київ у приміщеннях музею, компанії-підрядника і за місцями проживання відповідних посадових осіб з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних злочинів та отримання інших доказів у кримінальному провадженні про розкрадання коштів, виділених на реконструкцію об'єкта.

Служба безпеки України підтвердила факт проведення обшуків у приміщеннях Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції гідності у рамках справи про розкрадання коштів, виділених на реконструкцію об'єкта.

"Задокументовано, що керівництво музею уклало договори на майже 150 млн грн на роботи з реконструкції та благоустрою об'єктів меморіального комплексу. Підрядникам був перехований аванс у розмірі 80% від суми договору, що склало 111 млн грн. Однак правоохоронці з’ясували, що у встановлені угодами терміни роботи фактично не проводились. Натомість більшість отриманих підрядником бюджетних коштів було витрачено не на цілі, які прописані у відповідних договорах", - повідомила прес-служба СБУ в соцмережі Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ запобігла теракту, який росіяни планували здійснити в Києві 9 травня

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА