07:53 29.11.2020

Китайський зонд "Чан'е-5" у неділю повинен здійснити посадку на Місяць

2 хв читати
Китайський зонд "Чан'е-5" у неділю повинен здійснити посадку на Місяць

Китайська автоматична місячна станція "Чан'е-5" у неділю ввечері повинна здійснити посадку на Місяць для збору зразків породи з природного супутника Землі.

Зонд здійснив посадку в районі Океану Бур у західній частині видимої сторони Місяця. До наступних завдань "Чан'е-5" входить збір близько 2 кг геологічної породи і доставка їх на Землю. Місія займе 23 дня.

Безпосередньо на поверхні Місяця апарат проведе не більше однієї місячної доби (14 земних днів) поки в районі посадки буде світло, оскільки апарат не обладнаний радіоізотопними нагрівачами, щоб витримати холодні місячні ночі. Екстремальні нічні температури можуть пошкодити електроніку Чан'е-5".

"Чан'е-5" був виведений на орбіту Землі ракетою-носієм "Чанчжен-5" ("Великий похід-5"), яка стартувала з космодрому Веньчан на острові Хайнань 23 листопада о 23:30.

Китайська автоматична станція вагою близько 8,2 тонн складається з чотирьох модулів, зокрема, призначених для посадки на Місяць, буріння поверхні на глибину до двох метрів і вилучення ґрунту, льотного модуля, що стартує з капсулою з вантажем з її поверхні для автоматичного стикування з орбітальним модулем, який, забравши капсулу, потім відправиться до Землі. Посадка апарату, що спускається з капсулою, планується 15-16 грудня на півночі Китаю в автономному районі Внутрішня Монголія.

У разі успіху Китай стане третьою країною в світі після Росії та США, яка зуміла доставити місячний реголіт на Землю і першої реалізувала такий проект з 1976 року. В межах місій радянських станцій "Місяць" у 1970-1976 роках на Землю було доставлено 326 г місячного грунту, а американські астронавти, що літали на Місяць в 1969-72 роках за програмою "Аполлон", привезли 391 г.

Китайську місію за місячними зразками планували ще в 2017 році, але відклали через відмову двигуна.

Минулого вівторка Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) висловило надію, що Китай поділиться зі світовою спільнотою даними, зібраними під час місії на Місяць.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА